Banker gir forbrukslån til forbrukere som ikke oppfyller krav

Tilsyn viser at personer som i henhold til Finanstilsynets retningslinjer ikke skulle ha fått forbrukslån, har fått lån likevel, opplyser Finanstilsynet.

Finanstilsynet har det siste året gjennomført en rekke tilsyn for å kartlegge bankers utlånspraksis. Tilsynene avdekker blant annet at kunder som i henhold til Finanstilsynets retningslinjer ikke skulle ha fått forbrukslån, har fått det likevel. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Finanstilsynet har det siste året gjennomført en rekke tilsyn for å kartlegge bankers utlånspraksis. Tilsynene avdekker blant annet at kunder som i henhold til Finanstilsynets retningslinjer ikke skulle ha fått forbrukslån, har fått det likevel. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det kommer fram etter at Finanstilsynet har gjennomført en rekke tilsyn i flere banker med forbrukslån som sentralt virksomhetsområde det siste året. Målet har vært å kartlegge bankenes utlånspraksis.

– Kunder som i henhold til Finanstilsynets retningslinjer ikke burde fått forbrukslån, fikk likevel innvilget lån, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

Tilsynene avdekket at bankene ikke tok hensyn til relevante utgifter eller undervurderte utgifter til livsopphold, når det ble gjort vurdering av kundenes betalingsevne. I tillegg ble heller ikke forutsetningen om fem års avdragstid for nedbetalingslån fulgt i flere tilfeller.

Ifølge Finanstilsynet tilbyr flere banker aktivt høyere lån enn det kundene opprinnelig søkte om underveis i en søknadsprosess. Dette er ikke i tråd med god forretningsskikk, ifølge Finanstilsynets vurdering.

Finanstilsynet påpeker at bankene har et ansvar for å ivareta forbrukernes interesser ved å gjennomføre kredittvurdering, og ikke gir lån utover det kundene søker om. Det kan skape betydelige problemer for forbrukerne.

– Utviklingen viser at en betydelig andel av bankenes kunder selv i gode tider får problemer med å betjene lånene bankene innvilger, sier Baltzersen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer