Bankene gjør det mange har fryktet: – Folk må være forberedt

Norges største bank DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng etter at Norges Bank økte styringsrenten forrige uke. Det gjør også flere andre.

DNB øker boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng etter rentebeslutningen i Norges Bank forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DNB øker boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng etter rentebeslutningen i Norges Bank forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Etter Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 18. august har DNB valgt å øke boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng, sier konserndirektør for personalmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, i en pressemelding.

Innskuddsrenten økes også med inntil 0,5 prosentpoeng.

De nye rentene vil gjelde for nye boliglån og innskudd hos DNB fra 23. august og for eksisterende boliglån og innskudd fra 6. oktober.

Flere banker

Etter følger også KLP, Sparebank 1 Østlandet og Fana Sparebank, som alle tre hever utlån- og innskuddsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

– Folk må være forberedt på at den økonomiske hverdagen blir strammere, sier direktør for personmarkedet i KLP, Jorunn Ytre Storjohann, i en pressemelding.

Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i personalmarkedet i DNB bekrefter at de øker boliglånsrenten på inntil 0,5 prosentpoeng etter at Norges Bank økte styringsrenten forrige uke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i personalmarkedet i DNB bekrefter at de øker boliglånsrenten på inntil 0,5 prosentpoeng etter at Norges Bank økte styringsrenten forrige uke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Det var Nordea som først varslet at de hever boliglånsrenten. Allerede fredag varslet banken at rentene på boliglån og innskudd økes med inntil 0,5 prosentpoeng, kun én dag etter rentebeslutningen i Norges Bank.

– Bakgrunnen for hevingen er Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten, og at pengemarkedsrenten har fortsatt å stige gjennom sommeren, sa leder for personmarkedet i Nordea, Randi Marjamaa, den gang.

Dobbel renteøkning

Norges Bank foretok en dobbel renteøkning torsdag da den satte opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har varslet allerede nå at styringsrenten skal raskere opp enn signalisert i juni, og at utsiktene og risikobildet tilsier at renten skal videre opp i september.

Norges Bank skal sette styringsrenten med mål om å holde inflasjonen på 2 prosent over tid. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen var 6,8 prosent høyere i juli enn ett år tidigere.

Kjerneinflasjonen steg med 4,5 prosent fra juli i fjor til juli i år, den høyeste underliggende prisveksten som noen gang er registrert.

(NTB)

RYSTET: Jakob Ingebrigtsen er ikke særlig begeistret for storebrorens stunt på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: Henrik Ingebrigtsen / Instagram Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer