Et nytt forslag fra EU om å kreve manuell taksering for å få boliglån vil gjøre det langt dyrere for boliglånskunder, mener Finans Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Et nytt forslag fra EU om å kreve manuell taksering for å få boliglån vil gjøre det langt dyrere for boliglånskunder, mener Finans Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Boliglån

Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån

Bankbransjen frykter et prishopp både for boliglånskunder og banker dersom EU pålegger bankene å manuelt taksere hver eneste bolig for å kunne gi boliglån.

Publisert

Finans Norge advarer mot en nytt forslag fra Det europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) som innebærer manuell taksering av boliger for at bankene skal kunne gi eller refinansiere boliglån.

– Det vil medføre betydelig kostnader både for bankene og boliglånskundene, bli en brems i det gode digitaliseringsarbeidet som nå skjer i og rundt finansnæringen, og det vil få negative samfunnsmessige konsekvenser, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge til NTB.

I dag støtter banknæringen seg på statistiske data for verdsettelse av eiendom. Det mener Finans Norge er et godt nok verktøy.

Ifølge EBAs forslag er ikke dette tilstrekkelig. Ifølge forslaget må banken i fremtiden oppdatere boligens verdi ved manuell befaring av for eksempel en takstmann for å kunne innvilge eller refinansiere lån.

– Dette vil få store konsekvenser for bankene, som i dag i stor grad benytter objektive og avanserte eiendomsdata i forbindelse med for eksempel refinansiering av boliglån, sier Nergård.

Finans Norge mener forslaget også kan føre til en ugunstig «innlåsingseffekt» hvis kostnadene øker. Kunder kan kvie seg for å gjøre et bankbytte ved for eksempel refinansiering eller for å konkurranseutsette boliglånet sitt på grunn av økte kostnader, mener organisasjonen.

– Dette vil påvirke forbrukeres muligheter til å ta gode valg og samtidig påvirke konkurranse i markedet, sier Nergård.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.