Bakke-Jensen: Kontrakt om ubåtkjøp er i havn

Forhandlingene med det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems om bygging av fire nye ubåter er sluttført, opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Norge har sluttført forhandlingene om å kjøpe fire ubåter til 11 milliarder kroner stykket, opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB
Norge har sluttført forhandlingene om å kjøpe fire ubåter til 11 milliarder kroner stykket, opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er veldig fornøyd med at forhandlingene er ferdige, sier Bakke-Jensen til NTB.

Forhandlingene har pågått helt siden 2017.

Da Stortinget den gang godkjente kjøpet, var kostnadsrammen på 41,4 milliarder kroner. Den har siden steget til 45 milliarder og omfatter både ubåtene, våpenanskaffelser, gjennomføringskostnader og usikkerhetsavsetning. Prisen per ubåt blir dermed drøyt 11 milliarder kroner.

– Dette er et stort prosjekt, på størrelse med kampflykjøpet. Så det er ikke rart at det har tatt lang tid, mener forsvarsministeren – som slapp nyheten samme dag som det ble kjent at regjeringen setter foten ned for det russiske oppkjøpet av motorfabrikken Bergen Engines.

Men det er helt tilfeldig, bedyrer han.

– Forhandlingene var ferdig i natt, sier Bakke-Jensen, som viser til at anskaffelsen skjer i samarbeid med Tyskland, som har bestilt to ubåter, identiske med de norske.

– De ville gå ut med saken i dag.

Kontrakten er sluttført, men foreløpig ikke signert. Den må først godkjennes i det tyske parlamentet, ifølge Bakke-Jensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer