Bærum kommune forbyr bruk av russebusser

For å hindre smittespredning har Bærum kommune vedtatt et forbud mot russefeiring i russebuss, russebil og lignende i kommunen.

Bærum kommune forbyr bruk av russebusser. Foto: Lise Åserud / NTB
Bærum kommune forbyr bruk av russebusser. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å hindre smittespredning har Bærum kommune vedtatt et forbud mot russefeiring i russebuss, russebil og lignende i kommunen.

Forbudet innebærer at det ikke kan være personer inne i russebusser, russebiler og lignende kjøretøy som kjører eller står parkert, med unntak av en sjåfør i forbindelse med nødvendig flytting av kjøretøy, heter det i vedtaket, som er fattet av kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune.

Det blir også et forbud mot å arrangere eller delta i sosiale sammenkomster som ledd i russefeiringen, både innendørs og utendørs.

Vedtaket varer til og med 16. juni.

Kommuneoverlegen erkjenner at det vil kunne by på problemer å definere hva som er «russefeiring».

Pågående utbrudd blant russen

Årsaken til tiltaket er kommuneoverlegens vurdering av at smittetallene de siste dagene viser et pågående utbrudd av koronavirus knyttet til russefeiringen i Bærum kommune.

Tirsdag ble det registrert 23 nye smittetilfeller siste døgn. Ikke siden 20. april, da det var 32 tilfeller, har Bærum hatt et høyere dagstall, skriver Budstikka.

«Med smitte i omløp i miljøet, trolig også foreløpig ikke avdekket smitte, er feiring i russebusser, der det er dårlig luftutskiftning og avstandskrav ikke overholdes, særlig uheldig i perioden fremover», skriver kommunen.

Gjør som Oslo

Videre opplyser kommunen at også andre sammenkomster som ledd i russefeiringen, både innendørs og utendørs, utgjør en forhøyet risiko for smitte i en slik situasjon, særlig hvis generelle smittevernråd som avstand ikke overholdes.

«Det er dessverre grunn til å tro at de generelle smittevernrådene i langt mindre grad overholdes i forbindelse med aktiviteter knyttet til russefeiringen enn ellers i samfunnet».

Kommunen mener at unge som blir syke antakelig vil spre smitte videre i sine familier og andre nærmiljøer. «Hvis feiringen fortsetter kan vi forvente et stort og alvorlig utbrudd i kommunen», ifølge Bærum kommune.

Tirsdag vedtok også byrådet i Oslo et forbud av kjøring av russebusser i hovedstaden.

Mer om