Avskogingen avtar i Brasils del av Amazonas

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas var i april 68 prosent lavere enn i samme måned i fjor, viser ferske tall fredag.

Avskogingen avtar i den brasilianske delen av Amazonas, viser nye tall. Foto: AP / NTB
Avskogingen avtar i den brasilianske delen av Amazonas, viser nye tall. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Dette er gledelig nytt for Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva, som helt har lovet å stanse avskogingen som skjøt fart under forgjengeren Jair Bolsonaro.

Til tross for Lulas løfte ble det i årets tre første måneder ryddet større områder enn noensinne i den brasilianske delen av verdens største regnskog, men i april gikk utviklingen i riktig retning.

329 kvadratkilometer med skog ble rett nok ryddet i april, men dette var langt mindre enn i samme måned i fjor da 1.026 kvadratkilometer ble hogd og ryddet, viser en analyse av satellittbilder utført av Brasils romfartsorganisasjon.

Usikkerhet

Sammenlignet med februar i år, da det ble ryddet 322 kvadratkilometer, økte avskogingen i april.

Det er også knyttet til dels stor usikkerhet i tallene ettersom skydekke ofte gjør det vanskelig å oppdage alle områdene som ryddes.

Tallene er uansett langt mindre oppløftene for cerradoen, savanneområdet sør for Amazonas. Der ble 782 kvadratkilometer ryddet i april, en økning på 30 prosent fra samme måned i fjor.

Gjenstår å se

– Situasjonen i cerradoen er kritisk, mens det er positive tegn i Amazonas, konstaterer Daniel Silva ved WWFs avdeling i Brasil.

– I Amazonas er avskogingen redusert med 40 prosent hittil i år, men det gjenstår å se om dette er en trend, sier han.

Den kritiske sesongen for hogst i Amazonas er vanligvis mellom juli og oktober. Da regner det lite, og tømmerfirma og storbønder hogger, brenner og rydder nye områder ved hjelp av bulldosere og skogsmaskiner.

Vil ta tid

Miljøorganisasjoner mener det uansett vil ta tid for Lula å snu trenden fra årene da Bolsonaro var president.

– Vi har akkurat satt punktum for en regjering som støttet avskoging, konstaterte Romulo Batista fra Greenpeace i mars

Få dager etter at Lula inntok presidentkontoret, ble det norskstøttede Amazonasfondet gjenåpnet. Norge har vært den klart største bidragsyteren til fondet, som støtter tiltak for å redusere avskoging i Brasil.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer