Avis: Vil avsette Liz Truss

Flere sentrale politikere i Det konservative partiet mener Liz Truss har gjort en svært dårlig figur og vil skifte henne ut som partileder og statsminister.

Storbritannias statsministrer Liz Truss ble tvunget til retrett i spørsmålet om skattekutt for de rikeste og næringslivet. Ledende politikere i Det konservative partiet kalelr det pinlig og vil skifte henne ut. Foto: AP / NTB
Storbritannias statsministrer Liz Truss ble tvunget til retrett i spørsmålet om skattekutt for de rikeste og næringslivet. Ledende politikere i Det konservative partiet kalelr det pinlig og vil skifte henne ut. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge The Observer møtes en gruppe sentrale parlamentsmedlemmer fra toryene mandag, for å diskutere statsministerens framtid. Noen av dem mener at hun straks bør gå av, og noen av dem truer også med å kreve dette offentlig.

Misnøyen i deler av partiet er stor som følge av det omstridte budsjettforslaget Truss og hennes daværende finansminister Kwasi Kwarteng la fram i september, der omfattende skattekutt for de rikeste og næringslivet var sentralt.

Fanesak

Skattekutt var fanesak da Truss tidligere i år ble valgt til partileder, og at hun etter omfattende uro i finansmarkedene ble tvunget til retrett både når det gjelder toppskatt og selskapsskatt, og i tillegg så seg nødt til å sparke Kwarteng som finansminister, har ført til stor misnøye og hoderysting i eget parti.

Kwartengs etterfølger Jeremy Hunt regnes som langt mer moderat enn Truss og har varslet en langt mer forsiktig økonomisk politikk som også for enkelte vil innebære økte skatter.

I avgangshallen

- Hun er i avgangshallen nå, og hun vet det, sier en tidligere statråd til The Observer.

- Spørsmålet nå er om hun vil ta del i prosessen og til en viss grad gå av på egne vilkår, eller om hun vil forsøke å nekte og bli tvunget ut, sier vedkommende.

En parlamentariker mener at det "vil være grotesk" å la Truss fortsette etter at hun på ydmykende vis måtte gå tilbake på det som var kampsaken.

Sunak-tilhengere

Mellom 15 og 20 sentrale torypolitikere er nå invitert på middag av en ledende tilhenger av Rishi Sunak, som tidligere i år tapte kampen om ledervervet og statsmiisterposten til Truss. Der skal de ifølge The Observer diskutere hvordan de skal bli kvitt Truss.

- De skal bare sette seg ned og bli enige om veien videre. Dette er et redningsoppdrag for Det konservative partiet og for økonomien, sier en kilde til avisen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer