Avis: Våpenentusiast i 20-åra står bak stor dokumentlekkasje i USA

Mannen bak den store lekkasjen av hemmelige dokumenter fra amerikanske myndigheter, er ifølge Washington Post en våpenentusiast i 20-åra som jobbet på en militærbase.

Et program på sørkoreansk TV om den store dokumentlekkasjen i USA. Ifølge Washington Post er bakmannen en våpenentusiast i 20-åra som var sentral i en lukket gruppe på rundt 20 menn og unggutter. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
Et program på sørkoreansk TV om den store dokumentlekkasjen i USA. Ifølge Washington Post er bakmannen en våpenentusiast i 20-åra som var sentral i en lukket gruppe på rundt 20 menn og unggutter. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den aktuelle mannen delte de hemmelige dokumentene i en gruppe på kommunikasjonsplattformen Discord bestående av rundt 20 menn og gutter som deler en «kjærlighet for våpen, militært utstyr og gud», skriver avisa.

Saken er basert på intervjuer med to medlemmer av den lukkede gruppa. Mannen gikk under kallenavnet «OG», kort for slangbegrepet «original gangster», i overført betydning omtrent en opphavsmann eller -kvinne som er høyt respektert. En av avisas kilder sier at han er tidlig i 20-åra og at de andre medlemmene i gruppa så opp til ham.

Han beskrives som veltrent, sterk, bevæpnet og opptrent.

Lekkasjen er den mest alvorlige i USA på mange år. Det som synes å være ekte bilder av graderte dokumenter, er publisert både på Discord og andre plattformer, blant dem forumet 4Chan, meldingstjenesten Telegram og Twitter.

Dokumentene inneholder sensitiv informasjon blant annet om krigen i Ukraina, hvordan USA spionerer på egne allierte, det russiske forsvarsdepartementet og det russiske private militære selskapet Wagner-gruppen.

Enkelte av dem ser ifølge USAs forsvarsdepartement Pentagon ut til å være manipulert. Pentagon omtaler lekkasjen som en stor sikkerhetstrussel og har åpnet etterforskning. Også justisdepartementet er på saken.

(©NTB)

Mer om