Avis: Russisk general kjente til Prigozjins planer

En høyt rangert russisk general hadde kjennskap til Wagner-leder Jevgenij Prigozjins planer om opprør mot Russland militærledelse, skriver New York Times.

General Sergej Surovikin (t.v.) skal ha visst om planene til Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin, som blant annet ønskes å avsette forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.h.). Foto: Gavril Grigorov / AP / NTB
General Sergej Surovikin (t.v.) skal ha visst om planene til Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin, som blant annet ønskes å avsette forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.h.). Foto: Gavril Grigorov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det hevder anonyme amerikanske embetsmenn på bakgrunn av amerikansk etterretning. De mener at Prigozjin ikke kunne gjort sitt opprør uten støtte høyere oppe.

Ifølge embetsmennene dreier det seg om Sergej Surovikin, en høyt respektert general som bidro til å styrke det russiske militære etter Ukrainas motoffensiv i fjor, men som ble avløst som forsvarssjef av Valerij Gerasimov tidligere i år.

Det spekuleres i at han kan ha hjulpet Prigozjin med å planlegge opprøret, som til slutt ble avblåst.

New York Times skriver også at det kan tyde på at flere generaler kan ha støttet Prigozjin i å utfordre den russiske militærledelsen.

Både tidligere og nåværende embetsmenn mener dermed at Wagner-sjefen ikke hadde startet opprøret om han ikke var overbevist om at andre personer i maktposisjon ville støtte ham.

Flere tusen Wagner-soldater inntok lørdag byen Rostov og marsjerte opp gjennom Russland til de ble stanset 200 kilometer fra Moskva. Opprøret ble avblåst med en avtale om at Prigozjin fikk flytte til Belarus.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer