Avis: Biden gjør forberedelser i tilfelle Putin skulle trykke på atomknappen

Det hvite hus har angivelig samlet en gruppe som forbereder seg på scenarioer der Russlands president Vladimir Putin tar i bruk sine kraftigste våpen.

Det hvite hus har angivelig samlet en gruppe som gjør forberedelser på scenarioer der Russlands president Vladimir Putin tar i bruk sine kraftigste våpen. Her tas USAs president Joe Biden imot av Belgias statsminister Alexander De Croo i Brussel, der Nato har ekstraordinært toppmøte torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
Det hvite hus har angivelig samlet en gruppe som gjør forberedelser på scenarioer der Russlands president Vladimir Putin tar i bruk sine kraftigste våpen. Her tas USAs president Joe Biden imot av Belgias statsminister Alexander De Croo i Brussel, der Nato har ekstraordinært toppmøte torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

New York Times skriver at gruppa, som har fått navnet «Tiger Team», gjør forberedelser knyttet til hvordan USA og landets allierte bør reagere om Putin tar i bruk kjemiske eller biologiske våpen eller atomvåpen.

Gruppa ser også på hva slags respons Putin skal bli møtt med om Russland utfører angrep på Nato-territorium, for eksempel mot leveranser av våpen og bistand til Ukraina, får avisa opplyst av flere tjenestepersoner tett på prosessen.

Reaksjoner på en eventuell russisk invasjon av Moldova og Georgia er også blant temaene som diskuteres i gruppa, som ifølge avisa møtes tre ganger i uka bak lukkede dører.

Biden og lederne for de 29 andre Nato-landene møtes torsdag i Brussel, for første gang siden Putin invaderte Ukraina 24. februar.

Både USA og Nato har uttrykt bekymring for at Russland kan ta i bruk kjemiske våpen i Ukraina, og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte onsdag Russland om at det i så fall ville medføre betydelige konsekvenser.

– Enhver bruk av kjemiske våpen vil forandre konfliktens natur fullstendig. Det vil være et grovt brudd på folkeretten, og det vil få vidtrekkende konsekvenser, sa Stoltenberg.

Han sa videre at bruk av kjemiske eller biologiske våpen kan føre til forurensning og spredning som rammer Nato-land.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer