Avgjørende dag i EU-valget

Stemmegivningen på den siste og viktigste dagen i valget på nytt EU-parlament er i gang. Sveriges statsminister mener demokratiets framtid står på spill.

En mann ankommer et stemmelokale i den italienske hovedstaden Roma søndag morgen. Europeere går til valgurnene i 21 land på den siste dagen av EU-valget. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix
En mann ankommer et stemmelokale i den italienske hovedstaden Roma søndag morgen. Europeere går til valgurnene i 21 land på den siste dagen av EU-valget. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Stemmelokalene ble først åpnet i Hellas og i Romania og andre østeuropeiske land søndag morgen.

Deretter begynte stemmegivningen i EU-stormaktene Tyskland, Frankrike og en rekke andre land i den vestlige delen av kontinentet.

Valget på nytt EU-parlament har pågått over flere dager, men de aller fleste landene holder valg søndag. Det samlede antallet stemmeberettigede i hele EU er rundt 400 millioner.

– Demokrati eller splittelse

Meningsmålinger tyder på at innvandringsmotstandere og partier på ytre høyre fløy vil få betydelig flere representanter i EU-parlamentet.

– Det handler om EU skal gå mot demokrati eller splittelse og ekstremisme, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han avla stemme i Stockholm søndag.

Frankrikes president Emmanuel Macron mener EU står overfor en eksistensiell trussel fra nasjonalister som ønsker å splitte unionen og at EU-valget er det viktigste på 40 år.

En av dem som ofte kritiseres for nasjonalisme og politiske grep som svekker demokratiet, er Ungarns statsminister Victor Orban. Han uttrykte håp om flere innvandringskritiske representanter i EU-parlamentet etter å ha avgitt stemme på en skole i Budapest søndag.

Lav deltakelse

Mens årets valg beskrives som et avgjørende veivalg, har deltakelsen i EU-valgene tradisjonelt vært lav. For fem år siden deltok bare 13 prosent av de stemmeberettigede i Slovakia.

Valgdeltakelsen ser ut til å bli noe høyere søndag både i Slovakia og andre land. Midt på dagen hadde 19 prosent avgitt stemme i Frankrike – mens det tilsvarende tallet på samme tidspunkt under forrige EU-valg var 16 prosent.

Flere valg

Samtidig som nye representanter skal utpekes til EU-parlamentet, pågår det søndag også en rekke andre valg i EU-landene. I Belgia er det valg på ny nasjonalforsamling, i Litauen er det presidentvalg, og det er lokalvalg i Italia, Spania og Hellas.

I Romania holdes det folkeavstemning om foreslåtte reformer av rettsvesenet.

EU-valget begynte torsdag i Nederland og Storbritannia. Britene har deltatt i valget til tross for at de etter planen allerede skulle vært ute av unionen nå.

Brexit er imidlertid blitt utsatt i alle fall fram til slutten av oktober.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer