Avduket gigantisk, flytende kunstverk

Baroniet i Rosendal har fått en konkurrent. Ute i fjorden ble en mulig turistmagnet avduket fredag – det flytende kunstverket Salmon Eye.

Kunstinstallasjonen Salmon Eye ble fredag avduket i Hardangerfjorden. Foto: Marit Hommedal / NTB
Kunstinstallasjonen Salmon Eye ble fredag avduket i Hardangerfjorden. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det rapporteres om folkefest, gratis sushi til alle, DDE i barnehagen og en sol som endelig valgte å komme fram.

Inni kunstinstallasjonen ligger et informasjonssenter om norsk havbruksnæring. Elbåter frakter besøkende ut til Salmon Eye, som eies av Eide fjordbruk.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) var med på å kaste glans over åpningen av lakseøyet, som skal inspirere oppdrettsbransjen til å bli mer miljøvennlig. Søkelyset skal rettes mot alt fra sykdom og lus til CO₂- utslipp.

– Senteret forteller historien om hva havbruk er, og lar folk komme inn og se hva som faktisk skjer i næringen, sier Skjæran til IntraFish.

Tidligere i sommer ble den 1.256 tonn tunge innretningen fraktet av slepebåten Besla på en nedsenkbar lekter fra Tallinn i Estland til Husnes, før den ble fraktet videre av en annen båt til Snilstveitøy like utenfor Rosendal.

Bygda er nok mest kjent for Baroniet med sin vakre rosehage og bygningsmasse, og for Folgefonnsenteret, som er viet Folgefonna nasjonalpark. Nå kan det enorme fiskeøyet bli en ny attraksjon for turister – og fastboende.

(©NTB)

Mer om