Australske enorme skogbranner kan ha skadet ozonlaget

Røyken fra de gigantiske skogbrannene i Australia i 2020 bidro til å svekke ozonlaget, ifølge forskere. De frykter flere lignende hendelser i et varmere klima.

Turister under en lettskyet himmel i London. Ozonlaget, høyt over skyene, beskytter mennesker og dyr mot skadelige ultrafiolette stråler fra sola. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
Turister under en lettskyet himmel i London. Ozonlaget, høyt over skyene, beskytter mennesker og dyr mot skadelige ultrafiolette stråler fra sola. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Publisert

De nye funnene er presentert i en studie publisert i forskningstidsskriftet Scientific Reports.

Røyken fra brannene i 2019 og 2020 førte først til en kraftig oppvarming av den nedre delen av stratosfæren, ifølge forskerne. Her steg temperaturen til det høyeste nivået på flere tiår.

Årsaken var at sot og partikler fra brannene absorberte lys fra sola.

Denne oppvarmingen bidro trolig til en svekkelse av ozonlaget. Et «hull» i ozonlaget oppstår over Antarktis hver vår, og i 2020 varte dette hullet uvanlig lenge.

I tiårene framover ventes det hyppigere og mer intense skogbranner som følge av den globale oppvarmingen. Dermed blir det trolig større mengder røyk, som kan forverre situasjonen for ozonlaget, ifølge forskerne bak den nye studien.

Ozonlaget beskytter mennesker og dyr mot kreftfremkallende ultrafiolette stråler fra sola. Hullet i ozonlaget oppsto som følge av utslipp av såkalte KFK-gasser.

En internasjonal avtale fra 1987 førte til en kraftig nedgang i KFK-utslippene, og ozonlaget har vært på bedringens vei siden årtusenskiftet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer