Australia rammet av «livstruende» flom

Rekordmye regn i nordlige Queensland har forårsaket «livstruende» oversvømmelser, ifølge australske myndigheter. Folk bes om å ta seg opp i høyden.

En far og en sønn ser på et tre som har blitt revet over ende i Cairns som følge av syklonen som rammet Queensland denne uken. Australske myndigheter har bedt folk nord i delstaten om å ta seg opp i høyden som følge av fare for styrtregn. Foto: Brian Cassey / AAP Image / AP / NTB
En far og en sønn ser på et tre som har blitt revet over ende i Cairns som følge av syklonen som rammet Queensland denne uken. Australske myndigheter har bedt folk nord i delstaten om å ta seg opp i høyden som følge av fare for styrtregn. Foto: Brian Cassey / AAP Image / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flommen har rammet den øst-australske byen Cairns spesielt hardt, ifølge australske nødetater.

Cairns er en populær australsk turistdestinasjon og selve inngangsporten til det verdensberømte korallrevet Great Barrier Reef. Byen har rundt 170.000 innbyggere og ligger rundt 1700 kilometer fra Queenslands delstatshovedstad Brisbane. Flere av byens elver har allerede gått over sine bredder etter at regionen ble rammet av den tropiske syklonen Jasper tidligere denne uken, som førte til omfattende strømbrudd og evakueringer. En rekke motorveier ligger også under vann etter uværet og flere trær har veltet over ende.

Omfattende oversvømmelser

En ti år gammel jente ble også kritisk skadd da hun ble truffet av lyn i Sør-Queensland lørdag. Ifølge meteorolog Laura Boekel har deler av Queensland fått mer enn 600 millimeter regn de siste 24 timene, og det kan komme ytterligere 500 millimeter det neste døgnet.

– Styrtflom er både farlig og livstruende da det kan skje på veldig kort varsel, sier hun på en pressekonferanse søndag.

Myndighetene har oppfordret flere tusen mennesker nord i delstaten om å ta seg opp i høyere terreng som følge av fare for styrtregn.

– Det kan hende at eiendommer i området fortsatt vil oppleve flom ettersom det nærmer seg høyvann og nedbøren fortsetter. Beboere ta seg til høyere terreng nå, skriver Queenslands nødetater på sine nettsider.

Beredskapsmyndighetene i Cairns opplyser at flere hjem, bygninger, veier og broer i byen allerede er oversvømt.

– Strøm, vann, kloakk og telefontjenester kan gå tapt i området, heter det i en uttalelse.

– Veldig alvorlig

Delstatsminister Steven Miles advarer om at en værkatastrofe er i ferd med å utspille seg.

– Jeg har snakket med folk på bakken, folk som har bodd i nordlige Queensland hele livet, som sier at de aldri har sett nedbør som dette, sier Miles og fortsetter:

– Dette er veldig alvorlig og kan bli verre.

Miles sier at Cairns flyplass er stengt som følge av raskt stigende vann, og at flommen kan overstige rekordnivåene etter en syklon i 1977. Han ber folk i delstaten om å holde seg hjemme.

Det er foreløpig ikke meldt om dødsfall i forbindelse med det pågående uværet, ifølge delstatsministeren.

Øst-Australia har vært rammet av hyppig flom de siste årene som følge av flere år med værfenomenet La Nina, som er det kaldere motstykket til El Nino. Australia opplever nå værfenomenet El Nino, typisk assosiert med ekstreme værhendelser som skogbranner, sykloner, tørke og hetebølger.

(©NTB)