Australia gjør om på anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad

Australias regjering uttaler at den ikke lenger anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Avgjørelsen blir kritisert av Israel og hyllet av Palestina.

Australias utenriksminister Penny Wong sier at Australia ikke lenger anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Jason DeCrow / AP / NTB
Australias utenriksminister Penny Wong sier at Australia ikke lenger anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Jason DeCrow / AP / NTB Vis mer
Publisert

De australske myndighetene gjør med det en helomvending etter beslutningen fra den tidligere konservative regjeringen.

Byens status bør ikke besluttes via unilaterale avgjørelser, mener den nye arbeiderpartiregjeringen.

– Jerusalem er et tema som bør løses som del av fredsforhandlinger mellom Israel og det palestinske folket, sier utenriksminister Penny Wong.

– Vi kommer ikke til å støtte en tilnærming som undergraver denne utsikten. Australias ambassade har alltid vært og kommer til å fortsatt være i Tel Aviv, sier hun.

Fulgte Trump

Det var i 2018 at daværende statsminister Scott Morrisons konservative regjering fulgte USAs daværende president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Morrisons beslutning ble møtt med kritikk i Australia.

– Jeg vet at dette har ført til konflikt og bedrøvelse i deler av den australske befolkningen, og i dag setter regjeringen som mål å løse det, sier Wong tirsdag.

Både Israel og palestinerne gjør krav på Jerusalem som hovedstad. Flesteparten av verdens land har derfor valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv, for å unngå forhåndsavgjørelser i fredssamtaler om byens endelige status.

Skuffet

Israels statsminister Yair Lapid uttrykker skuffelse over Australias beslutning tirsdag.

– Jerusalem er Israels evige, udelte hovedstad og ingenting vil endre det, sier Lapid i en uttalelse.

Israels statsminister Yair Lapid retter kritikk og skuffelse mot Australia etter sistnevntes beslutning om å trekke tilbake anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad. Arkivfoto: Maya Alleruzzo / AP / NTB
Israels statsminister Yair Lapid retter kritikk og skuffelse mot Australia etter sistnevntes beslutning om å trekke tilbake anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad. Arkivfoto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Vis mer

Videre kaller han Australias avgjørelse for «forhastet».

– Vi kan bare håpe at den australske regjeringen håndterer andre saker mer seriøst og profesjonelt, sier Lapid.

Israels utenriksdepartement sier de vil kalle inn Australias ambassadør på teppet.

Palestina hyller derimot avgjørelsen fra Australia.

– Vi ønsker Australias avgjørelse om Jerusalem velkommen, i tillegg til deres krav om en tostatsløsning i samsvar med internasjonal legitimitet, skriver Hussein al-Sheikh i den palestinske regjeringen på Twitter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer