Audun Lysbakken går av: - En vemodig beslutning

SV-leder Audun Lysbakken prioriterer familieliv framfor partileder når han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år. Han sier beslutningen er vemodig.

SV-leder Audun Lysbakken på pressekonferansen etter at han hadde informert partiets medlemmer om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SV-leder Audun Lysbakken på pressekonferansen etter at han hadde informert partiets medlemmer om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er tid for meg å prioritere annerledes, sa SV-leder Audun Lysbakken, da han snakket med pressen om at han gir seg som leder for partiet.

Han la vekt på at det har hatt en pris å kombinere toppvervet i politikken med familieliv.

Han har blant annet en datter på ett år, og to barn under tenårene.

– Jeg har et ønske om at familien skal få en litt annen hverdag en det partileder-hverdagen er, mens de to er barn og mens den minste er liten. Vi vet at vi har noen fine, men hektiske år foran oss, sier Lysbakken om sitt valg om å trekke seg som partileder.

– Det er derfor tiden er inne nå, og det må skje nå. Datteren min blir aldri ett år igjen, og det er det riktige tidspunktet for oss.

Når SV møtes til landsmøte den 17. mars neste år, vil Lysbakken ha vært partileder i elleve år.

– Det er en vemodig beslutning, sier SV-lederen.

Taus om ny leder

På spørsmål om hvem han mener bør ta over som SV-leder, er Lysbakken nærmest taus.

– Jeg har tenkt å si lite om det, da alt jeg sier kan bli tolket i den ene eller andre retningen.

Han sier partiet har en sterk og god valgkomité som skal lede den prosessen, og at han skal dele noen tanker med dem.

– Men jeg kommer ikke til å peke i den ene eller andre retningen. Grunnen til det er at det er viktig for partiet å gjøre valget på et demokratisk vis. Det er også viktig for den neste lederen at jeg kan være der som en ressurs for vedkommende uten at det er jeg som har blandet meg inn i valget av hvem det skal bli.

Takker familien

Den tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsministeren retter en takk til familien sin for støtten han har fått i løpet av årene som partileder.

– I mange år har familien min stilt opp for at jeg skulle kunne gjøre jobben som SV-leder. Jeg håper jeg har klart å være både en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det koster. For meg og for min partner, hun jeg deler liv og familie med. For et år siden fikk vi en liten datter. Hun har tre storesøsken, de to yngste av dem er ti og tolv, skriver Lysbakken.

Han sier han fortsetter som partileder fram til landsmøtet. Han blir også sittende på Stortinget der han er valgt inn fram til 2025.

- En av norsk politikks aller beste

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre hyller avtroppende SV-leder Audun Lysbakken som en av norsk politikks aller beste.

Det skriver Støre i en uttalelse på Facebook.

– Audun er en av norsk politikks aller beste. En kollega jeg har stor respekt for og virkelig verdsetter som politiker og venn.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som for tiden er på klimatoppmøte i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som for tiden er på klimatoppmøte i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Vi var statsråder i Stoltenberg-regjeringen, og har vært kolleger som partiledere i mange år, skriver Ap-lederen.

– Vi deler verdier og ønske om et mer rettferdig samfunn, det er et grunnlag å bygge videre på. Takk for samarbeidet, jeg vil savne ham som SV-leder, men vet at Audun vil forbli en viktig stemme i norsk samfunnsdebatt, skriver han.

- Synd

Frp-leder Sylvi Listhaug er sjelden enig med Lysbakken, men understreker at hun har stor respekt for ham som politiker.

- Jeg syns det er synd at Lysbakken trekker seg som partileder. Han er en partileder jeg har stor respekt for, selv om vi er rykende uenig om det meste, sier Listhaug til Dagbladet.

SYND: Sylvi Listhaug sier det er leit at Audun Lysbakken er ferdig som partileder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SYND: Sylvi Listhaug sier det er leit at Audun Lysbakken er ferdig som partileder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

(NTB)

Mer om