Atomprøvesprengninger kan ha påvirket været

Atomprøvesprengningene under den kalde krigen kan ha påvirket nedbøren på stedet som lå flere hundre mil fra testområdet, mener britiske forskere.

Prøvesprengninger som denne på Enewetak-atollen i Stillehavet, kan ha påvirket været så langt unna som i Europa, tror britiske forskere. Foto: NTB scanpix
Prøvesprengninger som denne på Enewetak-atollen i Stillehavet, kan ha påvirket været så langt unna som i Europa, tror britiske forskere. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

En gruppe forskere ved universitetet i Reading i Storbritannia har sammenholdt data om atomprøvesprengninger på øyer i Stillehavet og i Nevada-ørkenen i USA på begynnelsen av 1960-tallet, med meteorologisk data fra London og Skottland.

I forbindelse med prøvesprengningene fant de at det i gjennomsnitt falt 24 prosent mer nedbør enn vanlig.

Forskerne tror radioaktivitet fra sprengningene dannet elektriske ladninger som deretter påvirket dråpeproduksjonen i skyene.

– Til tross for at sprengningene skjedde så langt unna, så spredte den radioaktive forurensningen seg raskt i atmosfæren, konkluderer forskerne, som gjengir sine funn i siste utgave av tidsskriftet Physical Review Letters.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer