Atomforhandlingene med Iran går fremover – kan komme avgjørelse snart

Iran opplyser at de nå gjennomgår forslaget til en atomavtale fra EU nøye, og at de deretter umiddelbart vil kunngjøre hvorvidt de godtar avtalen eller ikke.

Iransk viseutenriksminister Reza Najafi (t.v.) og Behrouz Kamalvandi, talsperson for den iranske atomenergiorganisasjonen, på vei ut fra atomforhandlinger i Wien for to uker siden. Foto: Florian Schroetter / AP / NTB
Iransk viseutenriksminister Reza Najafi (t.v.) og Behrouz Kamalvandi, talsperson for den iranske atomenergiorganisasjonen, på vei ut fra atomforhandlinger i Wien for to uker siden. Foto: Florian Schroetter / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det opplyser talsmann Nasser Kanaani ved Irans utenriksdepartement torsdag.

EU la 8. august fram det de kalte et endelig utkast til revidert avtale, som signaturstatene har hatt til vurdering. Ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell har Iran bedt om et par justeringer, og onsdag kveld ga etternøler USA svar på det siste utkastet.

– Vi vil nå gjennomgå responsen fra USA og deretter kunngjøre vår beslutning til EU, sa Kanaani torsdag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Representanter fra Iran og flere andre land, deriblant USA, har den siste tiden vært i forhandlinger i Wien i håp om å redde atomavtalen fra 2015.

USA og Iran har ikke forhandlet direkte, men representanter fra de andre landene har sittet i møter med iranske representanter. Talsmann John Kirby i Det hvite hus sa denne uka at partene er nærmere enn noen gang.

Trump-administrasjonen sørget for å trekke USA fra avtalen i 2018 og innføre strenge økonomiske sanksjoner mot Iran, noe som igjen førte til at Iran begynte å bryte bestemmelser i avtalen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer