AstraZeneca søker nødgodkjennelse for covid-medisin

AstraZeneca søker om nødgodkjennelse til en såkalt «antistoff-cocktail» fra det amerikanske legemiddeltilsynet FDA.

Det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca søker nødgodkjennelse for en såkalt antistoff-cocktail til forebyggende bruk mot covid-19. Foto: Lise Åserud / NTB
Det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca søker nødgodkjennelse for en såkalt antistoff-cocktail til forebyggende bruk mot covid-19. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Medisinen, som har fått navnet AZD7442, er til forebyggende bruk – primært til personer som har nedsatt immunforsvar og derfor ikke utvikler egne antistoffer ved å få vaksinen.

Blant målgruppen er folk som har gjennomgått organtransplantasjon eller får cellegiftbehandling.

Svensk-britiske AstraZeneca mener medisinen også kan brukes som et supplement til vaksinen og gi ekstra beskyttelse.

Ifølge selskapets studier reduseres risikoen for å utvikle alvorlig covid-sykdom med 77 prosent. Mer enn tre firedeler av deltakerne hadde nedsatt immunforsvar, eller var av andre grunner mer utsatt for alvorlige symptomer.

Medisinen er en blanding av to laboratorieframstilte antistoffer. FDA har tidligere godkjent lignende legemidler, men disse blir brukt til behandling av allerede påbegynte sykdomsforløp.

AstraZeneca søker godkjennelse til forebyggende bruk etter at medisinen ikke oppnådde gode nok resultater i en klinisk studie av bruk for pasienter med påbegynt sykdom.

Selskapet sier det er i samtaler om leveranser med USA og andre land verden over.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer