Assange-bildet i Bergen er fjernet. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
Assange-bildet i Bergen er fjernet. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix Vis mer

Assange bilde fjernet

Assange-bildet i Bergen er fjernet

Gatekunstbildet av Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen er fjernet. – Uheldig og ikke ønskelig, mener kunstneren.

Publisert

Natt til lørdag hengte gatekunstneren AFK opp et bilde av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen.

Ved 9-tiden 2. påskedag ble bildet fjernet av to personer som hevdet at de var fra byantikvaren i Bergen, skriver Bergensavisen.

Byantikvar Johanne E. Gillow avviser imidlertid dette overfor avisa.

De to personene som fjernet Assange-bildet satte igjen to andre bilder på gatehjørnet der bildet hang.

Kunstner: – Bør stå

Gategalleriet ber mandag formiddag på sin Facebook-side om at de som har tatt ned gatekunstverket tar kontakt med dem for tilbakelevering og en hyggelig prat. Gatekunstneren AFKs holdning til fjerningen er at det er uheldig.

– Gatekunst er en gave til folket og bør få stå så lenge veggens eier tillater eller ødelegges av vær og vind.

Også lørdag skapte Assange-bildet debatt da tre menn, som sa de ville selge bildet og donere pengene til WikiLeaks, forsøkte å skrape bildet bort fra veggen. Mennene ga seg imidlertid da de fikk høre at gatekunstneren AFK ikke hadde sans for aktivismen.

Pressefrihet

Bildet som er fjernet hang i krysset Hans Holmboes gate og Fossvinkels gate i Bergen, samme sted som kunstneren i fjor hengte opp et bilde av Frp-politiker Sylvi Listhaug.

Gatekunsten som nå er fjernet viser en oransjekledd Assange og innehar blant annet ordene «Free Press». Ordene står i et kryss i et kikkertsikte mot hjertet hans.

I tillegg er det under malt to figurer og en konvolutt, som blant annet forestiller Frihetsgudinnen i New York og første grunnlovstillegg i den amerikanske grunnloven.

Selv håper gatekunstneren at bildet kan bidra til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.