Arne Strand er død: – En bauta i norsk avishistorie

Onsdag kveld sovnet tidligere kommentator og politisk redaktør Arne Strand inn etter lang tids sykdom, 79 år gammel.

Arne Strand er død etter lengre tids sykdom. Han beskrives som en bauta i norsk avishistorie. Foto: Morten Holm / NTB
Arne Strand er død etter lengre tids sykdom. Han beskrives som en bauta i norsk avishistorie. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Strand var tilknyttet Arbeiderbladet, nå Dagsavisen, i 43 år, bare avbrutt av noen år i NRK.

Han var sjefredaktør i Dagsavisen, redaksjonssjef i NRK og statssekretær i Gro Harlem Brundtlands andre regjering 1987–1989. Strand var et kjent fjes også på TV-skjermen, hvor han ble hentet inn for å kommentere politiske begivenheter.

Helt til det siste var han innom redaksjonen i Dagsavisen, han jobbet med et bokprosjekt.

Strand ble rammet av kreft for 17 år siden, og de siste månedene forverret sykdommen seg.

– Størst av alle

– Vi er i stor sorg over å ha mistet verdens beste og elskede pappa, ektemann, kjæreste, svigerfar og bestefar. Han kjempet til siste stund. Han elsket livet, og levde det fullt ut. Vi skulle så gjerne hatt han med oss i mange år fremover. Vi kommer til å savne han, våre samtaler, smilet, entusiasmen og ikke minst latteren, uttaler sønnen Christian Strand på vegne av familien, skriver Dagsavisen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, sier man har mistet en bauta i norsk avishistorie og sender sine tanker til familien.

– Det ingen i vår snart 140-årige historie som har bidratt mer med sin egen penn enn Arne Strand. Derfor er han kanskje størst av alle, selv om han aldri ville godtatt en slik påstand selv, sier Lysholm.

Statsministeren: – Selve ansiktet på Dagsavisen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil savne Arne Strand, både som mediepersonlighet og som samtalepartner.

– Det er trist å høre at Arne Strand har gått bort. Han var en av de synligste redaktørene og politiske kommentatorene i Norge gjennom flere tiår. Han har vært med på å forme moderne norsk avishistorie, sier Støre til NTB.

Her aksjonerer spansk politi mot en luksusvilla på Costa del Sol i Spania. På innsiden gjør de flere skrekkfunn. Video: Policia Nacional. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Han sier videre at Strand var selve ansiktet til Arbeiderbladet og Dagsavisen.

– For meg var han også en venn og samtalepartner, og jeg vil savne våre gode møter. Han hadde stor innsikt i arbeiderbevegelsen og det politiske Norge. Hans budskap var sjelden til å misforstå. Samtidig var han full av entusiasme og hadde glimt i øyet. Mine tanker går til hans nærmeste, sier Støre.

Hedres av politikerne

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) minnes den tidligere redaktøren som en dyktig mediepersonlighet:

– Arne Strand hadde alltid slagkraftig penn og tydelig stemme, og klarte å se oss i kortene bedre enn de fleste. Arne hadde tyngde, energi, glimt i øyet og alltid gode råd å gi. Arne var en helstøpt journalist. Våre tanker går til familien, sier hun til NTB.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) minnes Strand.

– En hedersmann har gått bort. Hvil i fred, skriver stortingspresidenten på Twitter.

Generalsekretær i Nato og tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at vi nå har mistet en viktig stemme.

– Han døde i troen på de sosialdemokratiske verdiene, på fellesskap og solidaritet. Jeg hadde gleden av å samarbeide med Arne i mange år. Han var en rådgiver og venn. Vi er mange som vil savne ham, sier Stoltenberg til avisen.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer