Indonesia

Arkeologer med «uvurderlig» funn av 44.000 år gamle tegninger i hule

Arkeologer har funnet tegninger i en hule i Indonesia som er datert nesten 44.000 år tilbake, de eldste tegningene om jakt som er oppdaget, ifølge en studie.

Tegningene av det som skal vise menneskefigurer kan gi uvurderlig innsikt i framveksten av menneskets spiritualitet og spredningen av kunstnerisk tro, mener forsker. Foto: AFP / NTB scanpix
Tegningene av det som skal vise menneskefigurer kan gi uvurderlig innsikt i framveksten av menneskets spiritualitet og spredningen av kunstnerisk tro, mener forsker. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tegningene viser menneskefigurer som jakter griser og bøfler, ifølge en studie av et team arkeologer ved Griffith University i Australia. Studien ble denne uken publisert i tidsskriftet Nature.

Tegningene ble funnet i en kalksteinshule i provinsen Sør-Sulawesi i Indonesia.

Minst åtte menneskelignende figurer med sverd og tau er tegnet sammen med dyrene, begge tegnet på samme tid, i den samme kunstneriske stilen, med samme teknikk og mørkerøde farge.

I mange år har det vært antatt at hulekunsten først dukket opp i Europa, men indonesiske malerier har utfordret den teorien.

Det er minst 242 huler eller steder med eldgamle tegninger bare på Sulawesi, og det oppdages nye steder årlig, ifølge forskerne.

– Steinkunsten i Sulawesi kan bidra til uvurderlig innsikt i framveksten av menneskets spiritualitet og spredningen av kunstnerisk tro og praksis som formet vårt moderne sinn, sier Adhi Agus Oktaviana, en av forskerne bak studien.

Forskerne bak studien sier også at tegningene kan betraktes som det eldste beviset for kommunikasjon av en fortelling i paleolittisk kunst. Paleolittisk tid er den eldste delen av steinalderen.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer