«Århundrets flom» har lagt Sahel under vann

Fra Sudan i øst til Senegal i vest: Uvanlig striregn og flom har fordrevet hundretusenvis i Afrikas Sahel-region.

En mann står i døråpningen av et hus omgitt av vann i Salmaniya. Mange har forsøkt å bruke sandsekker for å holde vannet ute fra hjemmene sine. Foto: Marwan Ali / AP / NTB
En mann står i døråpningen av et hus omgitt av vann i Salmaniya. Mange har forsøkt å bruke sandsekker for å holde vannet ute fra hjemmene sine. Foto: Marwan Ali / AP / NTB Vis mer
Publisert

Sudanske myndigheter kaller det «århundrets flom». De vanvittige nedbørsmengdene har gjort veier til elver og jorder til innsjøer, og springflo har revet med seg hele landsbyer. Ikke siden 1912 har situasjonen vært verre, sier Sudans vannressursminister Yasser Abbas.

Myndighetene erklærte i starten av september en tre måneders unntakstilstand som følge av flommen, som rammer rundt 650.000 mennesker.

Advarer om sykdomsutbrudd

– Vi har mistet alle grønnsakene vi hadde plantet. Gårdene er fortsatt under vann, sier 61-årige Ali Suleiman, en bonde fra Sudans hovedstad Khartoum.

Vannmassene traff byen samme dag som 28 år gamle Sumaia Hammad Sulaiman hadde født sitt andre barn. Utslitt sovnet hun. Da mannen vekte henne noen timer senere, var hun allerede delvis nedsunket i vann.

Paret røsket med seg barna og løp. Innen en time hadde huset deres kollapset.

– Alt vi eide ble dratt av sted av vannet fra Nilen. Jeg er fortsatt i sjokk, sier Sulaiman.

Verdens helseorganisasjon (WHO) roper nå varsku om effektene av vannmengdene, som flere steder er stillestående. Med koronakrisen som bakteppe, frykter WHO en oppblomstring også av andre sykdommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer