Argentinas visepresident dømt til seks års fengsel for korrupsjon

Cristina Kirchner – visepresident, tidligere president og tidligere førstedame i Argentina – er dømt til seks års fengsel for milliardsvindel.

Cristina Fernández de Kirchner hilser tilhørere utenfor hjemmet sitt på dette bildet tatt i august. Tirsdag ble hun dømt for korrupsjon i milliardklassen, men trenger ikke bekymre seg for å sone fengselsstraffen så lenge hun har parlamentarisk immunitet. Arkivfoto: Rodrigo Abd / AP / NTB
Cristina Fernández de Kirchner hilser tilhørere utenfor hjemmet sitt på dette bildet tatt i august. Tirsdag ble hun dømt for korrupsjon i milliardklassen, men trenger ikke bekymre seg for å sone fengselsstraffen så lenge hun har parlamentarisk immunitet. Arkivfoto: Rodrigo Abd / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cristina Fernández de Kirchner er også fradømt retten til å holde politiske verv på livstid, opplyser retten. Til sammen gjelder saken verdier for rundt 10 milliarder kroner.

Det er første gang en argentinsk visepresident har blitt dømt mens vedkommende sitter i embetet. Påtalemyndigheten hadde bedt om tolv års fengsel i korrupsjonssaken mot den profilerte 69 år gamle politikeren.

«Cristina er håpet» står det på denne graffitien i Argentinas hovedstad Buenos Aires, men for Cristina Kirchner var håpet ute i retten tirsdag. Arkivfoto: Rodrigo Abd / AP / NTB
«Cristina er håpet» står det på denne graffitien i Argentinas hovedstad Buenos Aires, men for Cristina Kirchner var håpet ute i retten tirsdag. Arkivfoto: Rodrigo Abd / AP / NTB Vis mer

Immunitet

Som senator har hun imidlertid parlamentarisk immunitet og kan dermed ikke sendes i fengsel så lenge hun er folkevalgt. Hun har også flere muligheter til å anke dommen, en prosess som kan ende opp med å ta flere år.

– Jeg er offer for en rettslig mafia, sa Kirchner etter å ha mottatt dommen.

Senere tirsdag uttalte hun at hun ikke vil søke gjenvalg i neste års valg.

– Jeg kommer ikke til å være kandidat for noe som helst slags verv, ikke senator, ikke visepresident og ikke president, skrev hun i sosiale medier.

69-åringens støttespillere hadde i forkant av dommen sverget å lamme landet med en landsomfattende streik. Tidligere tirsdag samlet de seg i sentrum av Buenos Aires og marsjerte mot den føderale rettsbygningen, slo på trommer og ropte mens de presset mot politiets sperringer.

Anbudsjuks

Anklagene mot Kirchner gjaldt ulovlig tildeling av offentlige anbudskontrakter i Patagonia da hun var president mellom 2007 og 2015.

Påtalemyndigheten mener Kirchner befant seg i sentrum av et omfattende korrupsjonsnettverk. Systemet var angivelig etablert også da hennes ektemann Nestor Kirchner, som døde i 2010, var president. En rekke profilerte næringslivsledere og tidligere offentlige tjenestemenn er pågrepet i saken.

Kirchner har vært visepresident siden 2019 under president Alberto Fernandez.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer