Opiodkrisen:

Apotekgiganter dømt til å betale kjempeerstatning i opioidsøksmål

Apotekkjedene CVS, Walgreens og Walmart må betale 650 millioner dollar til to fylker i delstaten Ohio for selskapenes rolle i den amerikanske opioidkrisen.

De tre amerikanske apotekkjedene CVS, Walmart og Walgreens må betale 650 millioner dollar til to fylker i Ohio, har en føderal dommer i delstaten bestemt. Årsaken er selskapenes rolle i den pågående amerikanske opioidkrisen. Foto: AP / NTB
De tre amerikanske apotekkjedene CVS, Walmart og Walgreens må betale 650 millioner dollar til to fylker i Ohio, har en føderal dommer i delstaten bestemt. Årsaken er selskapenes rolle i den pågående amerikanske opioidkrisen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den føderale dommeren Dan Polster mener at måten de distribuerte opioider på førte til store problemer i lokalsamfunnene i fylkene Lake og Trumbull.

Polster skriver i avgjørelsen at pengene, rundt 6,3 milliarder kroner, skal brukes til å bekjempe opioidkrisen, som fortsatt herjer fylkene.

Ifølge fylkenes advokater har krisen kostet dem 3,3 milliarder dollar. Lake vil få 306 millioner dollar og Trumbull vil få 344 millioner dollar over en periode på 15 år.

Polster beordret selskapene til å umiddelbart betale nesten 87 millioner dollar, som skal finansiere de to første årene av en plan for å få slutt på opioidproblemene.

Vil anke

CVS, Walmart og Walgreens sier de vil anke avgjørelsen. Det er uklart om selskapene må betale noe mens ankeprosessen pågår.

Advokatene til de tre apotekkjedene hevder de har hatt retningslinjer for å bremse salg av piller da farmasøyter sa fra om uregelmessigheter og at de varslet myndighetene om mistenkelige bestillinger fra leger.

De hevder også at det var legene som kontrollerte hvor mange piller som ble skrevet ut for legitime medisinske behov.

400 piller per innbygger

Det ble skrevet ut resepter for rundt 80 millioner smertestillende piller i Trumbull fylke mellom 2012 og 2016 – det tilsvarer 400 per innbygger.

I Lake fylke ble det skrevet ut rundt 61 millioner piller i den samme perioden. Særlig er det snakk om smertestillende piller av typen hydrokodon og oksykodon.

Det er den første gangen apotekkjeder i landet har forsøkt å forsvare seg i et søksmål om krisen, som har ført til en halv million dødsfall i USA de siste to tiårene.

Det pågår mange flere lignende søksmål der lokale myndigheter rundt om i USA forsøker å holde apotekkjedene ansvarlige for rollen de har spilt i opioidkrisen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer