Åpner teststasjon for covid-19 på Gardermoen

Teststasjonen for covid-19 ble åpnet på Oslo lufthavn Gardermoen torsdag. – Målet er å teste 80 i timen, døgnet rundt, sier kommuneoverlegen i Ullensaker.

Åpning av nytt testsenter for koronavirus i ankomsthallen på Oslo lufthavn. Sykepleier Signe Aas ved LHL tar imot dem som ønsker å teste seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Åpning av nytt testsenter for koronavirus i ankomsthallen på Oslo lufthavn. Sykepleier Signe Aas ved LHL tar imot dem som ønsker å teste seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Oslo lufthavn Gardermoen ligger i Ullensaker kommune, og kommunen har dermed ansvar for smittevern ved flyplassen. Etter å ha fått anmodning fra Helsedirektoratet denne uken, har kommunen i samarbeid med Avinor opprettet en teststasjon.

–Det er åpnet teststasjoner ved flere lufthavner de siste dagene. Det har forståelig nok vært en utålmodighet i offentligheten om at det også ved landets hovedflyplass skal være mulig for reisende fra utlandet å få utført en koronatest, sier ordfører Eyvind J. Schumacher (Ap) i Ullensaker kommune.

– Vil prioritere røde land

Avinor står for lokaler og infrastruktur i bagasjehallen for utlandet. Tilreisende fra utlandet vil få tilbud om å teste seg, om de ønsker det.

– Ved stor pågang vil helsepersonellet, i henhold til gjeldende retningslinjer fra FHI, prioritere dem som kommer fra røde land, har hatt nærkontakt med en bekreftet smittet person og/eller har typiske symptomer på covid-19, skriver kommunen i en pressemelding.

Vil teste 80 i timen

Tom Sundar, som er fungerende kommuneoverlege i Ullensaker, innrømmer at det er vanskelig å estimere nøyaktig hvor mange av de reisende som vil ta i bruk tilbudet.

– Målet er å teste inntil 80 personer i timen, døgnet rundt. Dersom pågangen blir stor, vil vi vurdere å øke testkapasiteten og bemanningen, forteller Sundar.

(©NTB)

Mer om