Åpner for internasjonal straffesak mot Israel – USA uttrykker bekymring

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) slår fast at den har rett til å behandle saker i de palestinske områdene. Israel og USA reagerer på avgjørelsen.

Benjamin Netanyahu kritiserer ICC-avgjørelsen om at Den internasjonale straffedomstolen kan etterforske hendelser i de palestinske områdene. Foto: Emil Salman/Pool via AP / NTB
Benjamin Netanyahu kritiserer ICC-avgjørelsen om at Den internasjonale straffedomstolen kan etterforske hendelser i de palestinske områdene. Foto: Emil Salman/Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Avgjørelsen åpner tilsynelatende for at palestinerne, som ble medlem av ICC i 2015, kan få gjennomslag for kravet om å granske Israel for påståtte krigsforbrytelser.

ICCs sjefanklager Fatou Bensouda sa i 2019 at det var rimelig grunn til å etterforske Israel for krigsforbrytelser på Gazastripen og Vestbredden. Men hun ba retten avgjøre om det var innenfor ICCs jurisdiksjon.

Det har domstolen nå slått fast at det er. Palestinerne har bedt retten etterforske Israels krigshandlinger i 2014 og bosetningspolitikken på Vestbredden.

Mener domstolen er politisk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste anklagene fra Bensouda i 2019 og sa det var «en mørk dag for sannhet og rettferdighet» da det ble kjent at ICC ville etterforske landet for krigsforbrytelser.

Fredag kaller han ICC et politisk tribunal og kritiserer avgjørelsen om at domstolen har jurisdiksjon i områdene som ble okkupert av Israel i 1967.

ICC vil nå vurdere å åpne etterforskning mot den israelske hærens oppførsel i krigshandlingene i 2014.

USA ut mot avgjørelsen

USA reagerer også på ICCs avgjørelse. Stormakten er ikke medlem av domstolen, men ICC-eksperter har håp om at domstolens forhold til USA vil bli bedret med Joe Biden som president.

Bidens utenriksdepartement kritiserer fredagens domsavgjørelse.

– Vi er alvorlig bekymret for ICCs forsøk på å utøve jurisdiksjon over israelsk personell. Vi har alltid ment at rettens myndighet kun skal gjelde de landene som godtar det eller der FNs sikkerhetsråd vedtar det, sier Ned Price, en talsperson for utenriksdepartementet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer