Åpner for internasjonal straffesak mot Israel – USA uttrykker bekymring

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) slår fast at den har rett til å behandle saker i de palestinske områdene. Israel og USA reagerer på avgjørelsen.

Benjamin Netanyahu kritiserer ICC-avgjørelsen om at Den internasjonale straffedomstolen kan etterforske hendelser i de palestinske områdene. Foto: Emil Salman/Pool via AP / NTB
Benjamin Netanyahu kritiserer ICC-avgjørelsen om at Den internasjonale straffedomstolen kan etterforske hendelser i de palestinske områdene. Foto: Emil Salman/Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Avgjørelsen åpner tilsynelatende for at palestinerne, som ble medlem av ICC i 2015, kan få gjennomslag for kravet om å granske Israel for påståtte krigsforbrytelser.

ICCs sjefanklager Fatou Bensouda sa i 2019 at det var rimelig grunn til å etterforske Israel for krigsforbrytelser på Gazastripen og Vestbredden. Men hun ba retten avgjøre om det var innenfor ICCs jurisdiksjon.

Det har domstolen nå slått fast at det er. Palestinerne har bedt retten etterforske Israels krigshandlinger i 2014 og bosetningspolitikken på Vestbredden.

Mener domstolen er politisk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste anklagene fra Bensouda i 2019 og sa det var «en mørk dag for sannhet og rettferdighet» da det ble kjent at ICC ville etterforske landet for krigsforbrytelser.

Fredag kaller han ICC et politisk tribunal og kritiserer avgjørelsen om at domstolen har jurisdiksjon i områdene som ble okkupert av Israel i 1967.

ICC vil nå vurdere å åpne etterforskning mot den israelske hærens oppførsel i krigshandlingene i 2014.

USA ut mot avgjørelsen

USA reagerer også på ICCs avgjørelse. Stormakten er ikke medlem av domstolen, men ICC-eksperter har håp om at domstolens forhold til USA vil bli bedret med Joe Biden som president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer