AP: USA planlegger stor våpenpakke til Ukraina

USA vil på Ukrainas uavhengighetsdag kunngjøre ytterligere tre milliarder dollar i militær bistand til landet, ifølge nyhetsbyrået APs kilder.

Artillerigranater som skulle sendes til Ukraina, på en militærbase i Delaware i USA tidligere i år. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Artillerigranater som skulle sendes til Ukraina, på en militærbase i Delaware i USA tidligere i år. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Pakken vil ifølge de ikke navngitte tjenestemennene bli presentert onsdag, som også er halvtårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina.

Pengene skal gå til opplæring og utstyr til ukrainske styrker i årene som kommer. Det er lagt opp til finansiering av dronekontrakter, våpen og annet utstyr som kanskje ikke vil nå slagmarken før om et år eller to, ifølge kildene.

Til forskjell fra tidligere militær bistand skal hensikten denne gangen i stor grad være å hjelpe Ukraina med å sikre sin forsvarsevne på mellomlang og lang sikt.

Så langt har USA gitt militær bistand til Ukraina til en verdi av 10,6 milliarder dollar siden Joe Biden overtok som president, ifølge AP. Dette inkluderer 19 pakker med våpen som det amerikanske forsvarsdepartementet har hatt på lager.

I tillegg kommer andre typer bistand og humanitær hjelp.

Tyskland er klar til å sende våpen for 500 millioner euro

Tyskland står klar til å sende våpen verdt nesten 5 milliarder kroner for å hjelpe Ukraina med å forsvare seg mot Russland, ifølge statsminister Olaf Scholz.

Olaf Scholz er Tysklands forbundskansler. Foto: REUTERS/Carlos Osorio
Olaf Scholz er Tysklands forbundskansler. Foto: REUTERS/Carlos Osorio Vis mer

Scholz' talsperson sier tirsdag at Ukraina blant annet skal få ytterligere tre luftforsvarssystemer av typen Iris-T og tolv pansrede Bergpanzer-kjøretøyer.

Scholz, som for tiden er på besøk i Canada, har nylig lovet at Ukraina skal få mer økonomisk og militær støtte i kampen mot den russiske invasjonsmakten.

Fra før har Tyskland blant annet levert luftvernskyts, haubitser, mobile luftforsvarssystemer og pansrede kjøretøy.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer