Anklages for å holde tilbake informasjon om Follobanen

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fikk vite om årsaken til problemene på Follobanen allerede 23. desember. Flere partier reagerer sterkt.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ble informert om problemene på Follobanen 23. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ble informert om problemene på Follobanen 23. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Mandag sa samferdselsministeren til NRK at han etterlyste svar på hvorfor problemene på Follobanen har oppstått – og at han hadde innkalt Bane Nor til hastemøte, der han forventet å få svar på hvorfor problemene har oppstått.

Fredag skriver Aftenposten at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) allerede lille julaften ble orientert om årsaken til brannen på Follobanen. I en mail statsråden fikk tilsendt sto det at det etter analysene fra Sintef er konstatert at anlegget er underdimensjonert.

Frp kritiske

Frps jernbanepolitiske talsperson Morten Stordalen reagerer kraftig på opplysningene, og mener saken nå har gått fra svært alvorlig, til en stor skandale.

– Statsråden har åpenbart visst om situasjonen i lengre tid, men aktivt feilinformert og holdt tilbake informasjon som var helt avgjørende for saken. Han har både i pressekonferanser og intervjuer latet som han ikke visste noe om årsaken til problemene, sier Stordalen.

Han mener Nygård dermed har bidratt til å forverre situasjonen ved å tilbakeholde informasjon. Han sier Frp i skriftlig spørsmål til statsråden vil kreve svar på hvorfor samferdselsministeren har unnlatt å fortelle hva han visste.

– Svært lite tillitvekkende

Også Venstres André Skjelstad reagerer.

– Dette er svært lite tillitvekkende av statsråd Nygård. Han satt på Politisk kvarter og latet som om han ikke hadde mer informasjon, sier Skjelstad til Aftenposten.

Han får støtte av samferdselspolitisk talsperson i SV, Mona Lill Fagerås. Hun sier saken blir en større og større skandale.

– Først sier han at ikke visste noe. Så kommer det nå fram at han er blitt informert. Jeg skjønner at han helst ville ha julefred lille julaften. Men er du minister er du det også gjennom julehelgen, sier hun til avisen.

MDG-leder Arild Hermstad skriver i en epost til NTB at Nygård skulle sørget for å gå ut med informasjonen han fikk tilgang før jul. Han mener også at det er svært lite tillitvekkende at statsråden har visst om feilen lenge, men likevel gitt inntrykk av at han manglet informasjon.

– Dette er svært alvorlig og statsråden skylder både Stortinget, togpendlerne og nordmenn flest en sabla god forklaring på hva som har skjedd her.

– Var usikre på årsak

I sitt svar til Aftenposten skriver Nygård via kommunikasjonsavdelingen i Samferdselsdepartementet at han ikke ønsket å spekulere på årsakene fordi Bane Nor sa til dem 27. desember at de var usikre på årsakene til varmeutviklingen.

– Da jeg snakket om årsaker på Politisk kvarter, tenkte jeg først og fremst på at vi må få svar på hvordan vi kan bygge et nytt jernbaneanlegg til 36,8 milliarder kroner, og så skjer slike feil, skriver han.

På spørsmål om hvorfor han kalte inn til hastemøte svarer Nygård at han mener det var riktig å be om oppdatert informasjon.

– Etter at Bane Nor 29. desember varslet at Follobanen ville holdes stengt fram til 1. februar, mente jeg det var riktig å be om oppdatert informasjon om årsaker til stans, og fremdrift med å åpne banen igjen. På møtet 3. januar kom det fram ny informasjon om at Norconsult hadde stilt spørsmål ved valgt løsning for returstrøm-anlegget, skriver han.

(©NTB)

Mer om