Angrep mot flyplassen i Jemens hovedstad

Den saudiledede koalisjonen som kriger mot houthiene i Jemen, har angrepet den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana.

Den saudiledede koalisjonen har de siste ukene trappet opp sine angrep mot mål i Jemens hovedstad Sana. Dette bildet er fra et angrep 5. desember. Foto: AP / NTB
Den saudiledede koalisjonen har de siste ukene trappet opp sine angrep mot mål i Jemens hovedstad Sana. Dette bildet er fra et angrep 5. desember. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Koalisjonen varslet FN om det forestående angrepet og ba samtidig sivile om å forlate flyplassen. Deretter gjennomførte kampfly det Saudi-Arabia kaller presisjonsangrep mot opprørsmål. Det er ikke kjent hvilke mål som ble truffet i angrepet.

Bakgrunnen for angrepet skal ifølge TV-stasjonen Al Arabiya ha vært et angrep mot flyplassen i Jizan i Saudi-Arabia, der dronene som ble benyttet angivelig kom fra flyplassen i Sana.

Den saudiledede koalisjonen hevder Houthi-opprørerne har gjort flyplassen i Sana til en militærbase som de sender droner og raketter fra.

Nektes å lande

Etter mandagens angrep nektet houthiene to fly med nødhjelp å lande i Sana, og ifølge FN-kilder vil det heller ikke være anledning til å lande på flyplassen de kommende dagene.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Trappet opp

De siste månedene har det vært harde kamper rundt byen Maarib, samt ved den strategisk viktige havnebyen Hodeida. Koalisjonen har samtidig trappet opp sine angrep mot mål i Sana.

FN har i flere år betegnet Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. Human Rights Watch anklager både houthiene, eksilregjeringen, separatistene i sør og deres utenlandske støttespillere for å bruke nødhjelp som våpen i krigen.

Den sju år lange krigen vil innen utgangen av året ha krevd 377.000 menneskeliv, anslo FNs utviklingsfond (UNDP) i en rapport i november.

(©NTB)

Mer om