Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel

Anders Behring Breivik flyttes fra fengselet i Skien til Ringerike fengsel på Tyristrand. Fengselet har utsikt over Tyrifjorden, der Utøya ligger.

Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud. Foto: Audun Braastad / NTB
Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Formålet med flyttingen, som har vært vurdert over lengre tid, er i hovedsak at domfelte har gjennomført straffen i samme avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i mange år, og at det av den grunn vil være hensiktsmessig med et miljøskifte, skriver Kriminalomsorgen i en pressemelding tirsdag.

Overføringen vil gjennomføres i nær fremtid, men Kriminalomsorgen skriver at de av sikkerhetsmessige årsaker og personvernhensyn ikke kan opplyse noe konkret om tidspunkt for overføringen.

I Skien siden 2013

Breivik ble flyttet fra Ila fengsel til Telemark fengsel i Skien høsten 2013, der han er isolert i en egen avdeling der han disponerer tre celler. Ingen andre soningsfanger er underlagt strengere sikkerhetsregime enn det Breivik soner under i Skien.

– Dette er ikke noe han har søkt om, men noe som har blitt presentert for ham som en mulig løsning. Men han har ikke motsatt seg dette, sier Breiviks advokat Øystein Storrvik til TV 2.

En mil unna Utøya

Ringerike fengsel har i likhet med Telemark fengsel Skien avdeling en egen avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå. Breivik vil dermed få tilsvarende soningsforhold som han har hatt fram til nå.

Ringerike fengsel ligger ved Tyrifjorden, der også Utøya ligger. Det er omtrent en mil i luftlinje mellom fengselet og øya der Breivik drepte 69 personer i 2011. VG skrev i 2011 at grunnen til at han først ble plassert på Ila fengsel, var at Breivik ikke skulle få utsikt mot Tyrifjorden.

– Det ville vært etisk forkastelig å ha ham på Ringerike, der han vil ha utsyn over Tyrifjorden, sa daværende forbundsleder Knut Arne Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Storrvik sier til TV 2 at han ikke kjenner til om utsikten til Tyrifjorden har vært et tema i forbindelse med flyttingen.

Støttegruppen er informert

Kriminalomsorgen skriver at støttegruppa etter 22. juli er informert om flyttingen. NTB har vært i kontakt med støttegruppen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Kriminalomsorgen understreker også at de som hovedregel ikke offentliggjør informasjon knyttet til person eller sak, men har, etter en konkret vurdering, valgt å gjøre et unntak i denne anledningen fordi 22. juli-saken er spesiell i norsk sammenheng.

De vil ikke kommentere saken ut over det som står i pressemeldingen.

Soningsforhold tema under rettssak

I forrige uke avslo Telemark tingrett Anders Behring Breiviks begjæring om prøveløslatelse etter at minstetiden på ti år av forvaringsstraffen på 21 år hadde løpt ut. Han har anket dommen til lagmannsretten.

Under rettssaken, som ble avholdt i gymsalen i Skien fengsel, ble soningsforholdene til Breivik i fengselet et tema.

– Hvis en person behandles så dårlig at han blir farligere og farligere under soningen, så slipper han aldri ut. Da vil myndighetene forsterke sin argumentasjon om at han må holdes i forvaring. Det er et paradoks i alle forvaringssaker, sa forsvarer Øystein Storrvik.

Storrvik sier tirsdag til TV 2 at han forutsetter at flyttingen til Ringerike vil gi bedre muligheter til å være sammen med andre fanger, uten at han er kjent med detaljene.

Forbereder søksmål

Breivik har tidligere saksøkt staten fordi han mente at soningsforholdene var et brudd på menneskerettighetene. Storrvik forbereder nå sammen med Breivik et nytt søksmål.

– Breivik soner i dag under veldig statiske forhold med isolasjonspreg, og derfor vil vi prøve dette spørsmålet for retten på nytt, sa Storrvik til NTB i forrige uke.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer