Analytiker tror strømprisen snart skyter i været

Mye vann i magasinene gir kraftig fall i strømprisene i Sør-Norge. Men snart kommer prisene til å stige igjen, mener kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt.

Gleden kan være kortvarig når det gjelder strømprisene. Selv om de er lave nå, kan de snart skyte i været igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Gleden kan være kortvarig når det gjelder strømprisene. Selv om de er lave nå, kan de snart skyte i været igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mye nedbør og historisk lav kraftproduksjon gir mer vann i Sør-Norges kraftmagasiner. Sammen med blant annet fall i europeiske gasspriser på grunn av høye temperaturer, har dette ført til at strømprisen er lavere enn på lenge.

I oktober var spotprisen gjennomsnittlig 105 øre i Oslo, ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool.

Til sammenligning var den på 3,51 kroner i august og 3,55 kroner i september.

Likevel er det ingen grunn til å avblåse strømpris-krisen, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i analyseselskapet Volue Insight.

Venter kortvarig effekt

Lilleholt sier prisene på langsiktige kraftkontrakter tyder på at strøm vil koste cirka det samme som nå i en ukes tid.

Deretter venter markedet en betraktelig prisøkning fram mot nyttår.

– I januar og februar venter markedet at prisen vil ligge mellom 3,5 og 4 kroner, sier han til NTB.

Han påpeker at gass er blitt billigere i Europa den siste tiden, fordi høye temperaturer har ført til lavere strømforbruk.

Hvis temperaturene blir mer normale, tror Lilleholt at gassprisen og dermed også strømprisen raskt vil stige til cirka samme nivå som var spådd før magasinfyllingen økte.

Kan bli annerledes

Framtidig strømpris er imidlertid vanskelig å anslå, poengterer Lilleholt.

– Det kommer an på været. De som får rett nå, kan slå seg på brystet, men de tar sannsynligvis feil neste år, sier han.

Selskapet til Lilleholt, Volue Insight, venter priser noe under hva det koster å kjøpe kontrakter fram i tid.

– Vi ligger i underkant av 3 kroner for januar og februar – i hvert fall cirka 50 øre under markedet, sier han.

Han mener usikre framtidsutsiktene driver opp prisen på langtidskontraktene.

– Det er for eksempel mange fabrikker som ikke tåler priser på 5–6 kroner. De kjøper nå selv om de tror prisen blir lavere senere, sier han.

NVE: – Gode nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener kraftsituasjonen vil bli bedre enn det tidligere har vært grunn til å vente.

– En varm og våt høst var akkurat det vi trengte i år. Det er gode nyheter for magasinfyllingen og kraftsituasjonen denne vinteren, sa direktør Inga Nordberg i NVEs konsesjonsavdeling i en pressemelding onsdag.

Hun påpeker at fordi kraftprodusentene har hatt lav produksjon i det siste, og spart på vannet, tar det tid før magasinfyllingen svekkes.

I forrige uke økte magasinfyllingen i det sørlige Norge med 1,9 prosentpoeng, og de siste fem ukene har økningen vært på 14 prosentpoeng. NVE skriver at Norge sjelden har opplevd en så kraftig økning i magasinfyllingen som vi har sett i oktober.

(©NTB)

Mer om