Amundsen vant Tour de Ski

Harald Østberg Amundsen sikret seg sin første sammenlagttriumf i Tour de Ski. En franskmann vant monsteretappen opp beryktede Alpe Cermis.

Harald Østberg Amundsen vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
Harald Østberg Amundsen vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Amundsen er den fjerde nordmannen som vinner touren. Johannes Høsflot Klæbo (3), Martin Johnsrud Sundby (2) og Petter Northug er de tre andre. Årets utgave var den 18. i rekken.

– Jeg hadde ikke turt å drømme om dette. Jeg kastet opp før start, så jeg kjente på det. Det var et styrketegn at ingen rykket før. De andre var sterke, men dette var fantastisk, sa en rørt Amundsen til Viaplay.

– Det har vært mentalt og fysisk tøft. Jeg har luftet noen tanker med mentaltreneren min. Det har vært en prøvelse, men det føltes bra i bakken. Jeg ga det jeg hadde og følte at det kom til å gå, la han til.

Friedrich Moch ble nummer to i sammendraget, mens Hugo Lapalus tok 3.-plassen.

25 år gamle Amundsen hadde en behagelig luke på over halvannet minutt ned til landsmann Erik Valnes før søndagens kraftanstrengelse i Val di Fiemme. Tour de Ski-lederen ville imidlertid ikke innkassere sammenlagtseieren på forskudd.

– Jeg har gått der en gang før og vet hvor jævlig der. Jeg må treffe med disponeringen og ha lave skuldre, sa Østberg Amundsen til NTB og andre medier før søndagens etappe.

Fransk triumf

Det gikk som ventet kontrollert fra stadionområdet i Val di Fiemme til bunnen av Alpe Cermis. Anført av Håvard Solås Taugbøl ledet den norske rekken med løpere nedover dalen mot alpinbakken på et krevende føre.

Amundsen tok føringen tidlig i bakken og ledet an med Martin Løwstrøm Nyenget like bak, og det tynnet seg raskt ut i frontrekken.

Mot toppen av bakken klinket Friedrich Moch og Jules Lapierre til, og sistnevnte var sterkest til slutt.

Harald Østberg Amundsen sikret sammenlagtseieren i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
Harald Østberg Amundsen sikret sammenlagtseieren i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Stabil

Amundsen har levert på et stabilt høyt nivå i årets utgave av Tour de Ski. På åpningssprinten i Toblach ble han nummer seks, før han fulgte opp med seier på jaktstarten dagen etter. Det ble det også under tøffe forhold i Davos tidligere denne uken.

Nordmannen har hatt en gnistrende god sesong så langt og sto med sju pallplasser før søndagens renn. 1. mars tok han VM-sølv på 15 kilometer fristil i Planica. I Oberstdorf to år tidligere tok han bronse på samme distanse.

Sveitsiske Dario Cologna står med flest sammenlagttriumfer i Tour de Ski-historien. Han gikk til topps i 2008/09-, 2010/11-, 2011/12- og 2017/18-utgaven av touren.