Amnesty: Kritikere av krigen straffes hardt i Russland

Over 21.000 russere ble i fjor fengslet eller bøtelagt etter å ha protestert mot Russlands krigføring i Ukraina, ifølge Amnesty International.

Russere som protesterer mot krigføringen i Ukraina, straffes hardt av myndighetene, går det fram av en ny rapport fra Amnesty International. Nærmere 50.000 russiske soldater kan til nå være drept i krigen, ifølge flere analyser. Denne russiske soldaten ble drept i utkanten av Kyiv i amrs i fjor. Foto: AP / NTB
Russere som protesterer mot krigføringen i Ukraina, straffes hardt av myndighetene, går det fram av en ny rapport fra Amnesty International. Nærmere 50.000 russiske soldater kan til nå være drept i krigen, ifølge flere analyser. Denne russiske soldaten ble drept i utkanten av Kyiv i amrs i fjor. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Fredelige demonstranter og de som deler kritisk informasjon om russiske styrker, straffes hardt, konstaterer menneskerettsorganisasjonen i en ny rapport.

– Nye, absurde lover kriminaliserer dem som fritt gir uttrykk for sine meninger. Det mangelfulle strafferettssystemet deler ut fengselsstraff og høye bøter for å bringe kritiske røster til taushet, konstaterer Oleg Koslovskij i Amnesty.

– Dommere avviser ofte forsvarernes beviser og stoler utelukkende på politirapporter, noen ganger åpenbart falske, sier han.

Bøter og fengsel

Av de over 21.000 som ble straffet for å ha kritisert Russlands krigføring i fjor, havnet 2307 i fengsel.

De øvrige fikk saftige bøter, som oftest etter å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner eller å ha kritisert russiske myndigheter på internett.

Mandag 10. juli ble den russiske ubåtkommandøren, Stanislav Rzhitsky, skutt og drept mens han var på joggetur i byen Krasnodar i Russland - populær app kan ha avslørt posisjonen Vis mer

Strafferammen for det myndighetene anser for å være spredning av falsk informasjon om krigføringen i Ukraina eller diskreditering av den russiske hæren, er opp mot 15 år.

Lange dommer

Lokalpolitikeren Aleksej Gorinov ble dømt til sju års fengsel for en uttalelse han kom med i forbindelse med en tegnekonkurranse for barn i Krasnoselskij-distriktet i mars i fjor.

– Hvordan kan man snakke om tegnekonkurranser når «barn dør hver eneste dag», spurte han.

Aleksej Moskaljov ble dømt til to års fengsel fordi datteren hans hadde tegnet en tegning som ifølge myndighetene diskrediterte det russiske forsvaret.

Samvittighetsfange

Vladimir Rumjantsev fra Vologda ble dømt til tre års fengsel for å ha kringkastet rapporter om krigen i Ukraina som han hentet fra uavhengige medier og blogger.

– Amnesty International anser ham for å være samvittighetsfange ettersom han ble dømt utelukkende for å ha benyttet seg av retten til ytringsfrihet. Han må løslates umiddelbart og betingelsesløst, heter det i rapporten.

Trakassering

Foruten å straffeforfølge kritiske røster, bruker russiske myndigheter også en rekke taktikker for å trakassere og skremme kritikere, påpeker Amnesty.

Folk mister jobben, konserter og andre offentlige arrangementer blir avlyst og kritikere blir tvunget til å framføre unnskyldninger i videoer for uttalelser de har kommet med.

Myndighetene stempler også stadig flere kjente personer som utenlandske agenter, særlig personer som ytrer seg kritisk om krigen i Ukraina. Det innebærer ofte at de mister jobben og blir anklaget for å være spioner eller forrædere.

– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å ta opp disse sakene med russiske myndigheter og til å støtte forfulgte aktivister både i Russland og i utlandet, sier Oleg Koslovskij.

(©NTB)