Amnesty anklager Taliban for massakre

I alt 13 mennesker ble drept av Taliban-krigere i byen Kahor i Daikundi-provinsen 30. august, ifølge Amnesty International.

Amnesty International anklager Taliban for rene henrettelser. Arkivfoto: Felipe Dana / AP / NTB
Amnesty International anklager Taliban for rene henrettelser. Arkivfoto: Felipe Dana / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De 13 menneskene tilhørte den lokale Hazara-befolkningen, ifølge Amnesty.

Elleve av de drepte var tidligere medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene. Ni av dem ble likvidert etter at de hadde overgitt seg, ifølge Amnesty, som skriver at drapene ser ut til å være krigsforbrytelser.

To sivile, blant annet en 17 år gammel jente, ble i tillegg drept mens de prøvde å flykte.

Taliban benekter drapene, som Amnesty dokumenterer gjennom forklaringer fra vitner, bilder og video.

– Henrettelser

– Disse kaldblodige henrettelsene er ytterligere bevis på at Taliban begår samme type grusomheter som de var beryktet for da de sist var ved makten i Afghanistan, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard i en pressemelding.

Taliban tok makten i Afghanistan i midten av august. Da lovet lederne at de ville være mer moderate enn forrige gang de satt med makten fra 1996 til 2001.

Det har siden vært flere eksempler på det motsatte. Blant annet har ikke kvinner fått komme tilbake til jobbene sine, og motstandere av regjeringen har blitt hardt straffet.

Vanskelig å dokumentere

Ifølge Amnesty er det vanskelig å dokumentere Talibans harde grep om makten, ettersom de har begrenset bruken av mobiltelefoner i mange regioner.

Likevel kan organisasjonen dokumentere at Taliban-krigere åpnet ild mot en folkemengde i slutten av august. Bilder viser flere av de drepte med skuddskader i hodet.

– Taliban krenker gjentatte ganger rettighetene til afghanere som de ser på som sine motstandere, sier Callamard.

– De dreper til og med mennesker som allerede har overgitt seg. Taliban hevder at de ikke angriper ansatte fra den forrige afghanske regjeringen, men disse drapene viser noe annet, sier hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer