18-åringen fra Texas ble urettmessig anholdt i dette lukkede mottaket i Pearsall i Texas. Arkivfoto: Eric Gay / AP Photo/ NTB scanpix
18-åringen fra Texas ble urettmessig anholdt i dette lukkede mottaket i Pearsall i Texas. Arkivfoto: Eric Gay / AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

USA

Amerikanskfødt 18-åring innesperret i immigrasjonsleir i tre uker

Økt grensekontroll og bruken av internering blir igjen kritisert etter at en amerikansk statsborger urettmessig ble holdt i varetekt i mer enn tre uker.

Publisert

Amerikanskfødte Francisco Erwin Galicia (18) var på ferie med venner da han ble stanset av grensemyndighetene i Rio Grande Valley for tre uker siden. De anholdt 18-åringen for ulovlig opphold til tross for at han hadde med seg et ID-kort som viser at han bor i Texas.

Ifølge Galicias advokat, Claudia Galan, er 18-åringen et offer for rasistisk praksis fordi alle i reisefølget er av latinamerikansk opprinnelse.

Etter å ha blitt anholdt, ble Galicia overført til immigrasjonsmyndighetene som plasserte han i en lukket mottak hvor enkeltpersoner kan holdes i varetekt inntil en avgjørelse om deportasjon er klar.

Immigrantleirene er omstridt i USA, og saken med 18-åringen fra Texas har fått stor nasjonal oppmerksomhet etter at lokalavisen The Dallas Morning News skrev om den. Immigrasjonsmyndighetene skal i utgangspunktet ikke anholde amerikanske statsborgere, men ifølge avisen Los Angeles Times er ikke 18-åringens tilfelle unikt.

Deres gjennomgang fra 2018 viser at mer enn 1.480 personer er blitt løslatt fra internering etter at de har blitt urettmessig anholdt av immigrasjonsmyndigheter. I ett tilfelle ble en amerikansk statsborger holdt i varetekt i mer enn tre år.

Både immigrasjonsmyndighetene, grensekontrollen og interneringsleiren hvor 18-åringen ble satt i varetekt, har avstått fra å kommentere saken.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.