Amerikanske myndigheter åpner for tredje vaksinedose for alle

Beskyttelsen koronavaksinene gir, svekkes over tid, slår det amerikanske smittevernbyrået CDC fast. De åpner nå for en tredje vaksinedose for alle.

En helsearbeider holder fram en dose med Pfizer-vaksinen i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
En helsearbeider holder fram en dose med Pfizer-vaksinen i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Alle amerikanere kan fra 20. september få muligheten til å ta en tredje dose koronavaksine. Denne dosen skal gis minst åtte måneder etter at dose to er satt.

– De tilgjengelige dataene viser veldig tydelig at beskyttelsen mot covid-19 begynner å svekkes over tid etter de første vaksinedosene. I forbindelse med deltavariantens dominans begynner vi å se tegn til redusert beskyttelse mot mild og moderat sykdom, heter det i en uttalelse fra helsemyndighetene i USA.

Planen skal først vurderes av USAs legemiddeltilsyn FDA ut fra kriterier knyttet til sikkerhet og effektivitet.

Mye smitte

Helsemyndighetenes kunngjøring kommer samtidig som flere delstater sliter med mye smitte. Det gjelder i stor grad delstater i sør der vaksinasjonskampanjen har møtt motstand.

– Vi konkluderer med at en oppfølgingsdose vil være nødvendig for å gi best mulig vaksinebeskyttelse og forlenge varigheten, heter det i onsdagens uttalelse.

Over 620.000 har mistet livet i USA etter å ha fått påvist koronasmitte, noe som er det høyeste tallet i noe land i verden. Den mer smittsomme deltavarianten av viruset har ført til at viruset har spredd seg ytterligere de siste månedene.

Anbefalt tredje dose for flere

Det er også mulig at personer som har blitt vaksinert med Janssen-vaksinen, vil trenge ekstra doser. Mer data er imidlertid nødvendig for å konkludere.

FDA sa i forrige uke at folk som har gjennomgått organtransplantasjon og andre med svakt immunforsvar, kan få bedre beskyttelse av en tredje vaksinedose.

I flere andre land, blant annet Frankrike, Tyskland og Israel, har lignende anbefalinger blitt gitt. I Storbritannia har det lenge blitt vurdert, men det er foreløpig ikke tatt en endelig avgjørelse.

Studie viser det samme

En foreløpig israelsk studie viser også at effekten av koronavaksinene avtar raskere enn tidligere antatt.

Israelere som ble vaksinert i januar og februar, har en 53 prosent høyere sannsynlighet for å teste positivt enn de som fikk vaksinen i mars og april, ifølge studien, som er omtalt i VG onsdag.

– Tidligere trodde man at vaksinen ville ha en langvarig effekt. Nå viser det seg at effekten er kortvarig, sier den israelske infeksjonsmedisineren Eyal Leshem til avisen.

1 million israelere har de siste to ukene fått en tredje dose med vaksine, og israelske forskere mener å se en god effekt av dette.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer