Amerikansk teknologigründer risikerer 15 år i fengsel

Straffeutmålingen mot den svindeldømte teknologigründeren Elizabeth Holmes er ventet fredag. Påtalemyndigheten har bedt om 15 år i fengsel.

Straffeutmålingen mot den svindeldømte teknologigründeren Elizabeth Holmes er ventet fredag. Her er hun i retten i oktober. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB
Straffeutmålingen mot den svindeldømte teknologigründeren Elizabeth Holmes er ventet fredag. Her er hun i retten i oktober. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer
Publisert

I tillegg har påtalemyndigheten bedt om at Holmes må betale 804 millioner dollar i erstatning. Det beløpet er snaut 200 millioner mindre enn milliarden hun samlet inn fra ulike investorer for å finansiere helseteknologiselskapet Theranos.

Hennes egne advokater har motsatt seg kravet fra påtalemyndigheten, og argumenterer for en mye mildere straff. De viser til at hun skal ha blitt lurt av omgivelsene sine, og derfor bør ilegges husarrest og samfunnsstraff – i maks 18 måneder.

Holmes ble i januar kjent skyldig i milliardsvindel mot investorene i Theranos. Planen til selskapet var å revolusjonere medisinsk testing med et nytt apparat som kunne levere billigere og raskere resultater enn tradisjonelle laboratorier og utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod.

Men maskinene leverte ikke det selskapet lovet, og eventyret endte i ruin og påstander om bedrageri og svindel mot investorene og selskapets kunder.

Historien om Holmes er blitt fortalt i både bok, podkast og en HBO-dokumentar i tillegg til miniserien «The Dropout» med Amanda Seyfried i hovedrollen.

(©NTB)

Mer om