Amerikansk luftforsvarssystem i Ukraina trolig skadet i russisk angrep

Et amerikanskutviklet luftforsvarssystem ble trolig påført skader i det russiske rakettangrepet mot Ukraina natt til tirsdag, ifølge to amerikanske kilder.

Amerikanske kilder sier at et amerikanskutviklet Patriot-system ble påført skader i et russisk rakettangrep i Ukraina natt til tirsdag. Bildet viser Patriot-utskytere i Polen tidligere i år. Arkivfoto: Michal Dyjuk / AP / NTB
Amerikanske kilder sier at et amerikanskutviklet Patriot-system ble påført skader i et russisk rakettangrep i Ukraina natt til tirsdag. Bildet viser Patriot-utskytere i Polen tidligere i år. Arkivfoto: Michal Dyjuk / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er nyhetsbyrået Reuters som har snakket med de ikke navngitte embetspersonene. De sier at Patriot-systemet sannsynligvis fikk skader, men at det ikke ble ødelagt.

USA og Ukraina er allerede i gang med å finne ut hvordan systemet kan repareres, ifølge kildene. Det ser ikke ut til at det er behov for å frakte det ut av Ukraina for reparasjon.

Patriot-systemene regnes for å være blant de mest avanserte luftforsvarssystemene som USA har utviklet for å skyte ned krysserraketter, ballistiske raketter og luftfartøy. Typisk består et slikt system av rakettutskytingsramper, radar og støttekjøretøy.

Russlands forsvarsdepartement uttalte tirsdag at landet hadde ødelagt et Patriot-system i angrepet natten i forveien og at det var en hypersonisk rakett av typen Kinzjal som ble brukt.

Ukraina hevder å ha skutt ned 18 russiske raketter, blant dem seks Kinzjal-raketter, natt til tirsdag. Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu avviser denne påstanden, melder det russiske statlige nyhetsbyrået RIA.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer