Amerikansk konsulat i Kina gjør klar til stengning

Arbeidere var lørdag i gang med å fjerne amerikanske emblemer fra konsulatet i Chengdu, som er beordret stengt av kinesiske myndigheter.

Kinesiske politifolk (i grønt) og konsulatets sikkerhetsfolk (i blått) utenfor det amerikanske konsulatet i Chengdu i Sichuan-provinsen lørdag. Konsulatet er blitt beordret stengt av kinesiske myndigheter, et ledd i en stadig mer bitter diplomatisk strid mellom de to landene. Foto: Ng Han Guan/AP/NTB Scanpix
Kinesiske politifolk (i grønt) og konsulatets sikkerhetsfolk (i blått) utenfor det amerikanske konsulatet i Chengdu i Sichuan-provinsen lørdag. Konsulatet er blitt beordret stengt av kinesiske myndigheter, et ledd i en stadig mer bitter diplomatisk strid mellom de to landene. Foto: Ng Han Guan/AP/NTB Scanpix Vis mer

Stengningen skjer som svar på at USA har beordret det kinesiske konsulatet i Houston stengt. Forholdet mellom de to landene blir stadig kjøligere, og begge sider beskylder den andre for å sette nasjonens sikkerhet i fare.

Det er ikke kjent når amerikanerne må forlate konsulatet i Chengdu.

Journalister på stedet sier tre flyttebiler kjørte fram til bygningen lørdag ettermiddag, og renholdere ble sett med minst ti store svarte søppelsekker på stedet tidlig om morgenen. Da en av sekkene revnet, kom makulert papir til syne.

Andre stabsmedlemmer kunne ses inne i bygningen med pappesker, traller og kofferter på hjul.

Industrispionasje

Myndighetene i Beijing sier stengningen av konsulatet var et legitimt og nødvendig svar på det som omtales som urimelige tiltak fra amerikansk side. De hevder at staben satte kinesiske interesser i fare med sin virksomhet.

Myndighetene i Washington sier på sin side at det kinesiske konsulatet i Houston sto i spissen for en innsats for å stjele amerikanske bedriftshemmeligheter og medisinsk forskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer