Amerikansk klimaforsker: – Et dystopisk øyeblikk

Den amerikanske klimaforskeren Adam H. Sobel sier ekstremvær som orkanen Ida nå kommer så hyppig at det føles meningsløst å forklare nyansene i klimaendringene.

Orkanen Ida førte til store ødeleggelser i New York. Her står biler under vann på en motorvei i Bronx. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB
Orkanen Ida førte til store ødeleggelser i New York. Her står biler under vann på en motorvei i Bronx. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Når klimaforskere blir spurt, prøver vi å forklare hvorvidt ekstremvær skyldes klimaendringene eller uvanlige naturfenomener. Som oftest er de begge deler i ulik grad, og jeg prøver å fange opp den sammenhengen. Nå kommer ekstremhendelsene så fort og vilt at nyansene føles meningsløse, skriver Sobel i en kronikk i CNN.

Sobel er professor i meteorologi på Columbia University i New York og så med egne øyne orkanen Idas herjinger tidligere i uka, med voldsomme mengder regn som knuste alle rekorder i byen.

– I dette dystopiske øyeblikket føler jeg ikke for å forklare. Jeg tror jeg snakker for mange klimaforskere når jeg sier at vi er sjokkert, skriver han.

Sobel trekker fram i kronikken at det er store positive grep som er i ferd med å skje i amerikansk klimapolitikk, selv om han også angriper Det republikanske partiet for å prioritere abort og stemmerettsinnstramminger.

– Det eneste rasjonelle svaret er å gjøre det vi kan for å få til endringer. Ytre oss, organisere oss, donere penger og stemme. Men på dager som dette er det vanskelig, avslutter klimaforskeren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer