Ugressmiddelet Roundup

Amerikansk jury: Roundup bidro til å gi mann kreft

Ugressmiddelet var en viktig faktor da en mann i Sonoma fylke fikk kreft, slår en jury i California fast.

Foto: Reed Saxon/AP/NTB scanpix
Foto: Reed Saxon/AP/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge juryens kjennelse var Roundup «en betydelig faktor» da 70 år gamle Edwin Hardeman fikk Non-Hodgkins lymfom, en kreftform som kjennetegnes av ukontrollert vekst i lymfevev.

Hardeman sprayet eiendommen sin med Roundup i 25 år og gikk etter at han fikk påvist kreft til sak mot landbruksgiganten Monsanto, som i fjor ble oppkjøpt av den tyske legemiddelgiganten Bayer.

Ifølge juryen i California hersker det ingen rimelig tvil om at glyfosat, den aktive substansen i ugressmiddelet Roundup, var en medvirkende årsak til kreften.

I august i fjor ble en annen amerikaner, den 46 år gamle gartneren DeWayne «Lee» Johnson, tilkjent 2,4 milliarder kroner i erstatning av samme grunn fra Monsanto. Erstatningen ble senere redusert til 655 millioner kroner.

Juryen i San Francisco slo i sin kjennelse fast at Monsantos opptreden var «ondskapsfull», og at selskapets ugressmidler Roundup og RangerPro sterkt hadde bidratt til at Johnson fikk kreft.

Flere hundre andre kreftpasienter har også saksøkt Monsanto med krav om erstatning etter bruk av Roundup, som er verdens mest solgte ugressmiddel og som også selges i Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer