Ambulanseflyene i Finnmark ute av tjeneste grunnet sykdom

Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom blant pilotene, opplyser Babcock.

Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom, opplyser Babcock. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.
Alle ambulanseflyene i Finnmark er torsdag ute av tjeneste på grunn av sykdom, opplyser Babcock. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

– Det jobbes kontinuerlig med å fylle hullene i vaktplanene etter hvert som sykemeldinger kommer inn, skriver Babcock i en pressemelding torsdag formiddag.

Babcock, som opererer ambulanseflyene, opplyser at de leier inn et ekstra jetfly fra Sverige som vil være på plass i Alta i løpet av dagen.

Det innleide ambulanseflyet kan imidlertid kun lande på langbanene, ikke på de mindre rullebanene i fylket.

Fly i Troms og Nordland

Babcock varsler at det uansett vil være redusert tilgjengelighet for ambulansefly i dagene som kommer.

– Flere piloter ved ambulanseflybasene i Kirkenes og Alta har blitt rammet av sykdom. Dette vil redusere tilgjengeligheten for ambulansefly de nærmeste dagene, skriver selskapet.

Kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansen HF sier til NRK at de er kjent med situasjonen.

– Vi skjermer derfor våre kortbanefly i Tromsø og Bodø for å kunne håndtere eventuelle akutte oppdrag i Finnmark og Nord-Norge. Samtidig bruker vi tjenestens andre fly til å håndtere andre oppdrag, sier Haarvik.

Luftambulansetjenesten HF har det overordnede ansvaret for luftambulansetjenesten.

– Krevende

Babcock Norges driftssjef Hilde Sjurelv sier i en uttalelse at julehøytiden gjør situasjonen ekstra krevende.

– Vi har 103 piloter i selskapet, inkludert stand by-piloter som skal ta over vakter ved sykdom. Men når vi har så mange piloter som er syke samtidig, er vi også avhengig av at piloter som ikke er på vakt, både kan og ønsker å steppe inn der vi har behov. Vi er i tillegg avhengig av at det går rutefly som gjør at de kommer seg fram til basene, sier Sjurelv.

Utfordringer

Ambulanseflytjenesten har vært i hardt vær i forbindelse med en rekke utfordringer i desember. Babcock måtte sette flere av flyene sine på bakken grunnet tekniske problemer, noe som rammet beredskapen i Nord-Norge.

Først 20. desember var alle luftambulanseflyene tilbake i normal drift. Da ble også mesteparten av den ekstra beredskapen trappet ned.

Babcock har imidlertid hatt ett ekstra fly i beredskap gjennom julen, og Luftambulansetjenesten HF opplyste tidligere i desember at et ekstra jetfly også beholdes fram til 5. januar.

Forsvarets helikopter i Kirkenes, som var del av den ekstra beredskapen, blir også værende fram til 15. januar.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer