Ambassadør: Usannsynlig at Russland vil bruke taktiske atomvåpen i Ukraina

Det er usannsynlig at Russland kommer til å bruke taktiske atomvåpen i krigen mot Ukraina, sier landets ambassadør til Storbritannia i et intervju med BBC.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP Vis mer
Publisert

Ambassadør Andrej Kelin sier til BBC at bruk av atomvåpen i en slik konflikt vil være i strid med regler i det russiske forsvaret. Russland bruker kun atomvåpen om statens eksistens er truet, forklarer han.

– Det har ingenting å gjøre med den nåværende operasjonen, sier han.

Det ble oppfattet som en advarsel da president Vladimir Putin i februar beordret det russiske forsvaret til å sette atomvåpnene i forhøyet beredskap.

Taktiske atomvåpen er våpen som brukes mot mål på relativt kort avstand, til forskjell fra «strategiske» atomvåpen, som kan bli avfyrt fra mye lengre avstand og gjerne tas i bruk i scenarioer der man ser for seg en fullskala atomkrig.

De taktiske våpnene omfatter flere mindre bomber og missiler som brukes på slagmarken. Det antas at Russland har om lag 2.000 slike våpen.

Ellers i intervjuet med BBC avviste Kelin at russiske styrker retter artilleriangrep mot sivile og sa at anklager om krigsforbrytelser i Kyiv-forstaden Butsja er «oppspinn».

Butsja ble kjent verden over etter at russiske styrker trakk seg ut av områdene rundt Kyiv i starten av april. Likene av titalls mennesker i sivile klær ble funnet, noen av dem var bakbundet og skutt på kloss hold.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer