Alvorlig covid-19-syk pasient ble virusfri på en dag etter ny behandling

En mann i 70-årene som ble alvorlig syk med covid-19, opplevde bedring etter behandling med blodplasma, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er den første beskrivelsen i Norge av en pasient som fikk behandling med såkalt rekonvalesensplasma ved Haugesund sjukehus, skriver tidsskriftet.

Denne behandlingsmetoden innebærer å tilføre en syk pasient blodplasma fra blodgivere som allerede har gjennomgått sykdom og som har dannet antistoffer mot sykdommen.

Mannen i 70-årene beskrives som tidligere meget sprek, men som fikk et alvorlig forløp av covid-19. Etter åtte dagers sykdom med høy feber, ble han innlagt ved Haugesund sjukehus.

Alvorlig respirasjonssvikt førte til at mannen raskt ble intubert og tilkoblet respirator. Den respiratoriske situasjonen forverret seg etter hvert, og mannen utviklet akutt lungesviktsyndrom, fremgår det av artikkelen.

Raskt bedre

Etter lang tids intensivbehandling var det usikkert om han ville overleve, og behandling med rekonvalesensplasma ble derfor diskutert med blodbanken.

Samtidig hadde det kommet en oppfordring fra helsemyndighetene i EU om å bruke rekonvalesensplasma. Det ble deretter fremskaffet plasma fra to blodgivere, og pasienten fikk blodoverføring på dag 31.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer