Alt vel med romturistene

Alt er vel med de fire sivile romturistene som onsdag ble skutt opp fra Florida med en Falcon 9-rakett fra SpaceX, ifølge selskapet.

Stillbilde fra SpaceX-videosendingen onsdag kveld som viser de fire personene i romkapselen idet Falcon 9-raketten fraktet den til værs. Foto: SpaceX via AP / NTB.
Stillbilde fra SpaceX-videosendingen onsdag kveld som viser de fire personene i romkapselen idet Falcon 9-raketten fraktet den til værs. Foto: SpaceX via AP / NTB. Vis mer
Publisert

Mannskapet er «friske, fornøyde og hviler», heter det i en uttalelse torsdag, den første siden avreisen fra Cape Canaveral kvelden i forveien.

De fire amerikanerne har «reist 5,5 ganger rundt jorden, fullført den første runden med vitenskapelige undersøkelser, og nytt et par måltider» før de gikk til sengs, heter det videre.

– Snakket nettopp med mannskapet. Alt vel, tvitrer grunnlegger Elon Musk.

Lenger ut enn ISS

Etter å stått opp vil de kunne ta sin første titt ut av romskipets kuppel.

Om bord er milliardæren Jared Isaacman, legeassistent Hayley Arceneaux, geologiprofessor Sian Proctor og dataingeniør Chris Sembroski. De kretser rundt jorda med en banehøyde på opptil 590 kilometer over jordas overflate.

Oppskytingen fant sted ved Cape Canaveral i Florida. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB.
Oppskytingen fant sted ved Cape Canaveral i Florida. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB. Vis mer

De er dermed lenger ut i rommet enn Den internasjonale romstasjonen (ISS), som har en banehøyde på 408 kilometer, og lenger ut enn noen har vært siden et vedlikeholdsoppdrag på Hubble-teleskopet i 2009.

Oppdraget har som mål å samle inn 200 millioner dollar, 1,725 milliarder kroner, til forskningssykehuset St. Jude, og å samle inn informasjon om hvordan oppholdet i rommet påvirker astronautene.

Kommersialisert verdensrom

Hovedmålet er imidlertid å bevise at verdensrommet er tilgjengelig for vanlige folk. USA og flere private selskapet forsøker i stadig større grad å kommersialisere verdensrommet.

I løpet av de siste månedene har flere andre milliardærer reist ut i rommet. Richard Branson og Jeff Bezos nådde nye høyder med farkoster fra sine respektive selskaper Virgin Galactic og Blue Origin.

Men Branson og Bezos nøyde seg med korte svippturer forbi det som offisielt er grensen mellom atmosfæren og verdensrommet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer