Alt norsk personell er ute av Afghanistan

Alt norsk personell fra Forsvaret er ute av Afghanistan og på vei hjem til Norge. Det siste flyet med norsk personell fra feltsykehuset tok av fra Kabul i natt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste flyet med norsk personell fra feltsykehuset tok av fra Kabul klokken 4.34 norsk tid og er på vei til Tblisi, opplyste Forsvarsdepartementet mandag morgen.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvarsministeren sier de siste dagene i Kabul har vært svært krevende for det norske personellet.

– I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadde. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

Ingen pasienter igjen

Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. Etter eksplosjonene i Kabul torsdag kom 50 pasienter inn til behandling ved sykehuset, opplyser oberstløytnant og talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Allerede fredag var flesteparten av disse ute av sykehuset. Da de siste norske styrkene dro, var det ingen pasienter igjen.

– Det var ingen pasienter i det vi pakket sammen. De få som var igjen på fredag, ble sendt videre i systemet før den siste nedpakkingen ble iverksatt og soldatene trakk seg ut, sier han.

Han sier mesteparten av sykehuset, som er amerikansk-drevet, nå er pakket ned.

– Det er et amerikansk sykehus hvor Norge har bidratt ved deler av sykehuset med personell og materiell. Det er gjort forberedelser slik at store deler av materiellet er pakket sammen, men noe forbruksmateriell blir igjen på flyplassen, sier Moen.

Helhetsvurdering

Han sier det er gjort grundige vurderinger og nøye forberedelser i forkant av den siste evakueringen. Soldatene skulle være ute innen slutten av måneden.

– Det er en helhetsvurdering gjort i nært samarbeid med de amerikanske styrkene som gjorde at de ble trukket ut nå, sier Moen.

I tillegg til personellet ved feltsykehuset har Forsvaret hatt personell for å støtte Utenriksdepartementet i evakueringen fra Afghanistan. Det inkluderer personell fra spesialstyrkene.

I Tbilisi, der flyene fra Kabul mellomlander, har Norge personell fra Brigade Nord.

Ifølge Moen ventes det at flyet ankommer norsk jord utpå kvelden mandag.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer