Alt du trenger å vite om Mannen

Har Mannen falt?

Økte bevegelser i fjellet gjør at det nå er ekstrem fare for ras ved fjellet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har igjen hevet farenivået på fjellpartiet Veslemannen til rødt.

Bevegelsene i øvre del av fjellpartiet økte fra fredag ettermiddag og har økt ytterligere i natt. Fjellet har beveget seg neste ni centimeter det siste døgnet. Også bevegelsene i det nederste fjellpartiet har økt.

Sterk vind i området gjør det umulig å fly inn med helikopter, så det vil ikke bli satt i gang med vanntiltak i dag.

Evakuerer innbyggerne


Alle innbyggerne ved det rasutsatte fjellpartiet er evakuert. Elleve personer i til sammen fire husstander er direkte berørt.

Det er nå femte gangen beboerne må evakuere på grunn av rasfare. Det er bare en uke siden sist gang. 

-  For innbyggerne begynner det å tære på å måtte evakuere for femte gang. Det tar på psykisk og det er slitsomt, sier sier Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad til TV 2.

Store bevegelser


De siste ukene har det gått flere større steinras i Fjellsiden under Mannen. Det er i overkant av en uke siden rasfaren var på samme nivå som nå.Torsdag 5. ble farenivået hevet til rødt. En uke senere ble farenivået nedjustert til oransje, men få døgn senere oppjusterte NVE nivået igjen.

Veslemannen er det området som nå er i størst bevegelse. NVE har pumpet vann ned i Veslemannen i håp om å utløse et kontrollert ras.

- Det er nå bevegelser på over ti centimeter i døgnet, fortalte Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE under en pressekonferanse fredag 6. september.

Det har også tidligere vært fare for at fjellparti ved Mannen skal rase. Også i oktober 2014, september 2015 og august 2016 hevet NVE farenivået til rødt.

(FOTO: Simon Oldani, NVE)(FOTO: Simon Oldani/NVE)

Hvor kan jeg følge utviklingen direkte?


NVE følger utviklingen av fjellområdet mannen svært tett. De publiserer daglige rapporter på deres nettsider.

Flere medier sender direkte fra Mannen. Sol har samlet alle de siste sakene om Mannen. De ser du her. Vil du se video av Mannen minutt for minutt kan du gjøre det her:

Hvordan bli været i området?


Ifølge Sol vær er det meldt mye nedbør i form av regn i Rauma de neste timene. Nedbørsmen vil gi seg noen timer i kveld, men det ventes å regne igjen mandag morgen.

Nedbør kan påvirke hvordan og hvor mye fjellet beveger seg. «Torsdag ettermiddag kom det igjen nedbør, som regn og sludd. Bevegelsene økte raskt ...», skriver NVE i dagsrapporten  for fredag 6. oktober. Været kan og ha innvirkning på hvorlenge NVE vil fortsette å pumpe vann over Veslemannen.

mannen2_vjipq1

Er trafikken berørt?


Strekningen Dombås-Åndalsnes på Raumabanen er stengt på ubestemt tid på grunn av rasfare. Mer informasjon om togtrafikken på Bane NOR sine nettsider.

E 136 som går forbi det rasutsatte området er ikke stengt. Veien ligger på andre siden av veien for togskinnene, og vil trolig ikke bli berørt av et eventuelt ras. Vegvesenet opplyser likevel til Dagbladet at de har entreprenører i beredskap i tilfelle skred og har klargjort for å stenge veien på kort varsel. En eventuell omkjøring vil bli via Oppdal eller Strynfjellet. Mer informasjon om biltrafikken på Statens vegvesens nettsider.

Hvis du er uinteressert i evakuering, stengte veier og hvor mange tonn med vann som sprøytes inn i fjellet, kan du besøke harmannenfalt.no for å finne ut om Mannen faktisk har falt. 

(FOTO: Terje Pedersen, NTB Scanpix)(FOTO: Terje Pedersen, NTB Scanpix)