Rapporten til Robert Mueller

- Alle vil snart kunne lese Mueller-rapporten

Så fort spesialetterforsker Robert Muellers rapport blir offentliggjort, står forleggerne klare til å gi den ut i bokform.

Muellers sluttrapport er fortsatt hemmelig og vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix
Muellers sluttrapport er fortsatt hemmelig og vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uten tabeller og vedlegg er rapporten på rundt 400 sider, men ikke alt som står der kommer til å bli offentliggjort. Justisminister William Barr jobber med å sladde gradert materiale. Det arbeidet skal være klart innen midten av april, og resten av rapporten fra russlandsgranskingen skal da være klar for offentliggjøring.

Analyse

Minst tre forlag – Melville House, Skyhorse Publishing og Scribner, sistnevnte i samarbeid med The Washington Post – ønsker å gi ut rapporten i bokform, både på trykk og i digital versjon.

Offentlige granskinger er ikke opphavsrettsbeskyttet i USA, og forleggerne står derfor fritt til å trykke, distribuere og selge rapporten. I likhet med rapporten etter terrorangrepene 11. september vil Muellers rapport også trolig ligge fritt tilgjengelig på myndighetenes nettsider, så alle kan lese den gratis.

Det er ventet at noen av forlagene vil legge til eget materiale og analyse for å lokke interesserte til å kjøpe deres versjon. Skyhorse sier de skal han med en introduksjon skrevet av Trump-tilhenger Alan Dershowitz, mens Scribners versjon skal ha kommentarer fra folk som skriver for Washington Post.

Melville sier derimot at de ikke vil legge til noen analyse fordi de vil at rapporten skal legges fram som et upartisk dokument.

Forlagene har som mål å være klare med sine utgivelser innen to uker etter at Barr frigir rapporten.

Ikke Det hvite hus

Spesialetterforsker Robert Mueller har undersøkt Russlands antatte forsøk på å påvirke det amerikanske valget i 2016. Spesialetterforskeren har ikke funnet bevis for at Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter i valgkampen. Mueller er mer uklar når det gjelder om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen.

– Spesialetterforskeren konstaterer at «selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke», skriver justisministeren i et fire sider langt sammendrag. Trump mener på sin side at rapporten renvasker ham fullstendig.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer