Alle sykehus nord på Gaza er ute av drift: - Et hån mot pasientene og barna

Tusenvis av pasienter, ansatte og andre sivile palestinere er fortsatt på Shifa-sykehuset. Utenfor raser kampene, og frykten øker for at flere pasienter vil dø.

Bildet fra Maxar Technologies viser Shifa-sykehuset og omkringliggende områder lørdag, da kamphandlingene tiltok. Satellittfoto: Maxar Technologies / AP / NTB
Bildet fra Maxar Technologies viser Shifa-sykehuset og omkringliggende områder lørdag, da kamphandlingene tiltok. Satellittfoto: Maxar Technologies / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre FN-institusjoner advarer om at opptil 3000 pasienter og ansatte befinner seg inne på sykehuset. De mangler mat, vann, medisinsk utstyr og ikke minst drivstoff til å produsere strøm.

– Dessverre fungerer ikke sykehuset lenger som et sykehus, sier WHOs direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus etter å ha fått kontakt med personell ved Gazastripens største sykehus.

– Det har vært tre dager uten strøm, uten vann, sier Tedros og beskriver situasjonen som skrekkelig og farlig.

Mandag morgen kunngjør det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza at alle sykehusene nord i det palestinske området nå er ute av drift.

Drepte sykepleiere

Bombardementet og kampene rundt Shifa-sykehuset tiltatt siden lørdag ettermiddag, påpeker FNs nødhjelpskontor (OCHA). Tre sykepleiere er drept, opplyser FN.

– Kritisk infrastruktur, deriblant oksygenstasjonen, vanntanker og en brønn, samt hjerteavdelingen og fødeavdelingen, er ødelagt, og tre sykepleiere er drept, sa OCHA i en oppdatering søndag kveld.

To for tidlig fødte babyer og ti andre pasienter har dødd på sykehuset siden strømmen forsvant lørdag, opplyste FN-kontoret videre.

– Ytterligere 36 babyer i kuvøser samt dialysepasienter har økt risiko for å dø, skriver OCHA.

Frykter at flere babyer vil dø

Israel anklager Hamas for å ha etablert et kommandosenter på eller under Shifa-sykehuset.

Det avvises både av Hamas, sykehusets ledelse og de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse som gjentatte ganger tidligere har jobbet der.

Hamas-regjeringens visehelseminister Youssef Abu Rish sa søndag kveld til nyhetsbyrået AFP at ytterligere tre for tidlig fødte babyer har dødd på sykehuset.

– Vi frykter at dødstallet vil øke ytterligere før morgenen kommer, sa han.

Mandag morgen opplyste helsedepartementet at en sjette baby nå har dødd på Shifa, i tillegg til to andre pasienter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

BBC har fått tilsendt et bilde som skal vise minst 20 nyfødte babyer ligge sammen i en seng i en operasjonssal på Shifa-sykehuset. Også nyhetsbyrået Reuters har publisert bilder av bitte små babyer som ligger tett i tett på en sykeseng etter at de ble tatt ut av strømløse kuvøser.

Avfeier evakueringsforslag

Den israelske hæren sier den har tilbudt seg å hjelpe til med å evakuere babyene til et «tryggere sykehus». Men det lar seg ikke gjennomføre på en trygg måte, ifølge hjelpeorganisasjonen Medical Aid for Palestinians.

– Ambulanser er ikke i stand til å nå fram til sykehuset, spesielt ikke slike som har kompetanse og utstyr som trengs for å flytte disse babyene, sier organisasjonens direktør Melanie Ward til BBC.

– Ingen sykehus har kapasitet til å motta dem, det er ingenting som tyder på at dette kan gjøres på en trygg måte, sier Ward.

Shifa-sykehuset er omringet av israelske styrker, som krever at det må tømmes for pasienter og ansatte. Sykehuset er overfylt av sårede etter israelske angrep. Disse ankom 23. oktober. Foto: Yasser Qudih / AP / NTB
Shifa-sykehuset er omringet av israelske styrker, som krever at det må tømmes for pasienter og ansatte. Sykehuset er overfylt av sårede etter israelske angrep. Disse ankom 23. oktober. Foto: Yasser Qudih / AP / NTB Vis mer

Hun hevder den eneste «trygge muligheten» til å redde de nyfødte, er at Israel slutter med sine «angrep og beleiring av Shifa, lar drivstoff nå fram til sykehuset og sikrer at de overlevende foreldrene til disse babyene kan bli gjenforent med dem».

Strid om drivstoff

Kuvøsene sluttet å virke da sykehusets siste generator gikk tom for drivstoff lørdag, ifølge helsedepartementet i Gaza by. Israel avviser at Shifa-sykehuset er strømløst, men sier de har plassert 300 liter drivstoff i nærheten av sykehuset slik at kuvøsene kan få koblet på strømmen igjen. Ifølge Israel hindrer Hamas sykehusansatte i å hente drivstoffet.

Det avviser helsedepartementets talsperson Ashar al-Qedra. Han sier samtidig til Al Jazeera at denne mengden drivstoff kun vil være nok til å drifte generatoren i én time.

– Dette er en hån mot pasientene og barna, sier han.

«Selvevakuering»

Israel er utsatt for stadig større press fra verdenssamfunnet om å skåne sivile under krigføringen mot Hamas. Massive luftangrep og en bakkeinvasjon har krevd minst 11.180 menneskeliv, blant dem over 4600 barn, ifølge helsedepartementet.

Den israelske hæren IDF sier de vil tilrettelegge for en «korridor for selvevakuering» mandag. Det innebærer at folk skal kunne ta seg sørover fra Shifa-sykehuset, ifølge IDF, som erkjenner at området er åsted for «intense kamper».

Samtidig benekter IDF at det pågår kamper inne på sykehusområdet.

Titusenvis av palestinere har allerede flyktet sørover fra det nordlige Gaza på ordre fra IDF. Men det er uklart hvorvidt det kan bli lagt til rette for å transportere syke og sårede pasienter fra Shifa-sykehuset.

Ifølge Leger Uten Grenser (MSF) vil det ta ukevis å evakuere pasientene på en trygg måte.

– Skarpskyttere

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevdet søndag overfor CNN at «rundt 100» personer er evakuert fra Shifa og at Israel sørget for trygge korridorer.

Men helsedepartementet hevder israelske skarpskyttere skyter på alt som beveger seg rundt sykehuset.

Etter 20 dager med intense luftangrep rykket israelske bakkestyrker inn på Gazastripen 27. oktober. Foto: AP / NTB
Etter 20 dager med intense luftangrep rykket israelske bakkestyrker inn på Gazastripen 27. oktober. Foto: AP / NTB Vis mer

– Det er sårede i huset, og vi kan ikke nå fram til dem. Vi kan ikke stikke hodene ut av vinduet, sier Munir al-Boursh i helsedepartementet til Al Jazeera.

Søndag ble også Al-Quds-sykehuset i Gaza by satt ut av drift som følge av mangel på drivstoff og strømbrudd, ifølge Palestinas Røde Halvmåne.

Lørdag kveld skal dessuten den svenske klinikken i Shati-leiren vest for Gaza by ha blitt rammet av et luftangrep. Rundt 500 internt fordrevne palestinere hadde søkt tilflukt der, men ifølge OCHA er det uklart hvor mange som ble drept eller såret.

Natt til søndag ble to leger drept og flere såret i et luftangrep mot Al Mahdi-sykehuset i Gaza by, ifølge rapporter som FN-kontoret gjengir.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer